Атанас Мерджанов: България стана пионка в политическата игра за „Южен поток”

Дек 04, 2014 Новини БСП 0 955

  „Жалко е, че ние не успяхме да се включим в проекта „Южен поток”, за разлика от много други държави

 
„Жалко е, че ние не успяхме да се включим в проекта „Южен поток”, за разлика от много други държави. Станахме една поинка в политическата игра и не успяхме да защитим националния си интерес, при това за проект, който е елемент от националната ни сигурност”. Това заяви народният предствител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на ТВ7. Той добави, че по времето на ГЕРБ е започнал процесът на отлагане, на спиране и в крайна сметка на зачеркване на стратегичеки за България проекти. Мерджанов даде пример с АЕЦ „Белене”, „Бургас-Александруполис”, „Южен поток”. Депутатът припомни и казаното от Борисов на трети септември, че ГЕРБ твърдо стоят зад проекта „Южен поток”. „Борисов бе казал също, че първото му посещение навън ще бъде в Москва, където ще се срещне с Путин”, допълни Мерджанов.
 
България имаше нужда от единна позиция за „Южен поток”
 
Според Атанас Мерджанов в сряда е била необходима обща парламентарна позиция, каквато предложи БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, която да бъде в помощ на премиера. „Станахме свидетели на грозен спектакъл. Имахме уверението му, защото той се обърна на няколко пъти към нас, че очаква подобно действие от парламента”, обясни Мерджанов. По думите му при внасянето на декларацията обаче, е имало категоричен отказ от нея от страна на ГЕРБ, РБ. „Така се забелязва, че ГЕРБ отново се връщат към старите си навици, а именно – обещават едно пред гражданите, а вършат съвсем друго”, категоричен бе говорителят на БСП. Той отбеляза още, че не е станало ясно какво точно ще отстоява и ще защитава премиерът Борисов в Брюксел. Социалистът подчерта също, че сегашното правителство ще се опита да прокара други интереси от външноикономически и политически план заради спирането  проекта. 
 
На въпрос за позицията на АБВ по отношение на проекта „Южен поток”, Атанас Мерджанов обясни, че от тази политическа сила може да се очаква всичко. „След като те, загърбвайки предизборната си програма, подкрепиха едно подчертано дясно правителство, защо сега да не излязат от него?”, каза народният представител. Той изрази мнение, че това е още един елемент на вътрешната политическа несигурност. „Затова аз не съм оптимист за действията на кабинета през следващите няколко месеца”, категоричен бе Мерджанов.
 
Ще има нов натиск и желания за контрол в комисиите
 
Според Атанас Мерджанов екзотика в назначенията в парламентарните комисии има не само в Комисията по културата и медиите. „Аз мисля, че един председател на парламентарна група, като Цветан Цветанов, можеше да се въздържи от участие в една или друга парламентарна комисия. Шефът на групата е толкова натоварен, че едва ли има време да се занимава с една комисия, а Цветанов присъства в две. Това ме кара да си мисля, че има нов стремеж за натиск и контрол в комисиите”, категоричен бе представителят на левицата. 
 
Очаква ни нова ледникова социалната епоха
 
Всекидневно се чува как средствата за хората са недостатъчни, посочи още депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Нима министрите не са наясно, че решаването на някои проблеми в социалната сфера са свързани с решението да бъдат отпуснати средства”, зави Мерджанов и подчерта, че ако това не се случи, ни чака нова ледникова социална епоха. Народният представител каза също, че като опозиция БСП ще държи сметка за всеки социален харч, който е неправомерен.
         
Тепърва ще бъдат заведени много искове към КТБ
 
По темата „КТБ”, Атанас Мерджанов каза, че случващото се с Корпоративна търговска банка е било нещо извънредно, пресилено, чиито ефекти ние тепърва ще усещаме. „Считам, че тепърва ще бъдат заведени много искове към КТБ”, заяви той. По думите му имало е много въпроси, свързани с банката, които не са получили отговор: „Не стана ясно как бе създаден този трус, какво бе отношението на институциите, какъв е случаят с депозитите на различни институции, държавни фирми”, обясни депутатът от левицата. 
 
Мерджанов подчерта, че оставката на ръководството на БНБ се е искала много отдавна, както и по-пълна информацията по случая – това, за което БСП е настоявала и пред президента Плевнелиев. „Очевидно бе, че на преден план тогава бе поставен политическият интерес, предстоящите избори, отколкото разрешаването на казуса с КТБ, съобразно закона”, коментира той.