Румен Гечев: Несериозно е да се твърди, че премиерът няма достъп до договора за „Южен поток”

Дек 03, 2014 Новини БСП 0 1077

  „Не е сериозно да се твърди, че премиерът няма достъп до договора за „Южен поток”

 
„Не е сериозно да се твърди, че премиерът няма достъп до договора за „Южен поток”. Несериозно е да се твърди също, че собственикът на БЕХ не може да си получи договора.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев в ефира на БТВ. В подкрепа на своите думи, той обясни йерархията в държавата. „Договорът е на БЕХ, а негов принципал е министърът на икономиката, чиито шеф е премиерът Бойко Борисов. Затова не е сериозно да се твърди, че той няма достъп”, категоричен бе Гечев. 
 
По думите му в случая се прави опит да се отклони вниманието. „Страните, през който минава газопроводът, също са подписали рамкови договори”, каза проф. Гечев и подчерта, че нито една друга страна няма притеснение, само България има такива. 
 
По отношение определянето на цената по договора, той обясни, че това става когато се определи точно как ще се формира тя. „Дали цената ще е печеливша или губеща, може да се прецени по това дали този газопровод ще носи транзитни такси на всички страни през които минава, и дали това няма да бъде в интерес на България. Ако не е в интерес на страната ни, защо тогава има радостни фойерверки в Турция”, попита той. Проф. Гечев каза, че ако в договора няма конкретни числа, то сега премиерът има възможност да ги договори. 
 
Румен Гечев бе категоричен, че българският данъкоплатец не плаща нито една стотинка по договора. Той обясни как нереализирането на проекта има негативни ефекти върху страната ни. „Не става въпрос само за таксите за пренос. Ние щяхме да имаме постоянно подаване на природен газ при преференциални цени. Сега същата газ ще минава през Турция за България и ние ще плащаме за тарикатлъка си, че не построихме тук тръбата- а къде тогава е диверсификацията?”, каза Румен Гечев. 
 
Той изрази мнение, че причината този проект да не може да се реализира е съвсем различна. „САЩ не искат тръбата в България, както и някои среди в ЕС, което е публична тайна. Въпросът е ние българите какво искаме?”, коментира проф. Гечев. По думите му към тези, които ни налагат санкции, газта тече, при това с пълна мощност, плащат им се такси, докато при нас това не е така.
 
Професор Гечев бе категоричен, че „Южен поток” е подписан между Италия и Русия. „Освен тях договори са подписали Австрия, Унгария, Словения, Сърбия, България. Излиза, че страната ни е проблем заради някакви клаузи в договора. Аз обаче питах експертите на парламента, както и такива в МС – няма никакво нарушение на европейското законодателство, като припомнянм, че г-н Барозу обясни за потенциални проблеми”, каза Гечев и попита: „Ако е вярно, че Русия била толкова зле финансово, че се отказва от тръбопровода по финансови причини, то защо тя прави тръбопровод към Турция?”