Михаил Миков призова да има единна позиция за „Южен поток"

Дек 03, 2014 Новини БСП 0 1785

„Днес сме изправени пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена от голям проект”

„Днес сме изправени пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена от голям проект”. Това каза председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков от парламентарната трибуна. „Украинската радост, радостта на други страни трябва да ни говори, че ние като парламент, като държава, трябва да се опитаме да се обединим около позиция, която да защитим”, призова Миков. Той добави, че  за всички е ясно, че ние отново ще получаваме руски газ, само че от Гърция и Турция. Лидерът на левицата  настоя  всички народни представители да се обединят около една декларация, която да изиска от Брюксел и Москва справедливо и равноправно отношение към България и всички онези страни, които губят от „Южен поток”,  защото по думите му  лицемерието от нашите големи партньори няма да бъде простено от гражданите.

По- късно на брифинг  в парламентарните кулоари, Михаил Миков припомни, че по време на предизборната кампания Бойко Борисов е обещал проектът „Южен поток” да тръгне през ноември, ако ГЕРБ спечелят изборите. „Днес се видя, че те печелят изборите, а проектът приключи”, коментира той. Миков заяви, че от днешната дискусия е станало ясно, че българският парламент не е защитил интересите на България. „Нямаше мнозинство от народни представители, които да подкрепят една максимално обединяваща, неутрална декларация, която да покаже  българската позиция по един такъв важен енергиен проект.  Проект, който носи икономически ползи на страната ни, но основно оползотворява геостратегическите интереси да държавата ни”, категоричен бе той. Миков отбеляза, че ГЕРБ са последователни в тази си позиция: „В последните дни на 41-то НС те направиха всичко възможно да направят Босфора и Турция безалтернативно трасе за оставка на петрол с денонсирането на проекта Бургас – Александруполис”. Миков предположи, че министър-председателят предпочита да отиде в Брюксел без обединяваща, национална позиция и да поиска това, което всъщност се полага на България  - освобождаване на плащанията по европейските фондове.

Янаки Стоилов: Няма да оставим ГЕРБ да подвеждат българските граждани

„Днес БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ направи опит да се формира национална позиция в подкрепа на Южен поток и на участието на България в него”, каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му,  самият факт, че при гласуването народните представители са се разделили почти наполовина- показва, че обикновените български граждани имат много по-добро виждане за значимостта на националните ни интереси. „Днес може би ние се разделяме с една от последните възможности България да оползотвори своето геостратегическо положение, да бъде енергиен център на Балканите, да има развиваща се икономика и социално благополучие”, каза още Стоилов. Той заяви, че социалистите няма да оставят ГЕРБ да подвеждат българските граждани и партиите, които са заявили готовност за конструктивно участие по националните въпроси. „Този спектакъл, в който премиерът демонстрира обединяваща позиция, а мнозинството гласува против нея- показва, че той не се е издигнал до нивото на националните отговорности”, категоричен бе социалистът. „Ние ще изискваме и занапред правителството да положи всички усилия този проект да не бъде провален и ако това бъде допуснато- то ще понесе цялата отговорност от този момент нататък”, заяви още Стоилов.

Атанас Мерджанов: ГЕРБ доказа, че не желае да се съобрази с интересите на българските граждани

„Днес окончателно маските паднаха, Борисов и ГЕРБ доказаха, че в никакъв случай не са променили своя стил на поведение и на политическо действие от преди няколко месеца”, заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов.  Той отбеляза, че въпреки няколкото изявления на министър- председателя, че той се е въоръжил с декларация от НС за обща позиция на българския парламент, фактически е станало ясно, че беше изигран един спектакъл за пред българските граждани. „Истинската отговорност я носи Борисов”, заяви социалистът. Мерджанов допълни, че  ГЕРБ е доказала, че не желае да се съобрази с интересите на българските граждани.

Драгомир Стойнев: Все още вярвам, че „Южен поток” ще се осъществи

„Всички договори за изграждането на „Южен поток” са в БЕХ и в проектната компания. Нека министър– председателят да се запознае с тях, щом желае”, това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Той добави, че договорът за заем също е постигнат при изключително добри условия, но ще се усвоява в зависимост от извършените строителни дейности. „Аз все още вярвам, че този проект може да се осъществи, защото ние имаме одобрен ОВОС за целия проект, тръбите са тук, корабите са тук и накрая Турция си изигра картите перфектно”, добави Стойнев. „Ние сме готови за строежа, всичко е в нашите ръце и някой трябва много бързо да проведе тази дипломация, която ние направихме”, завърши той.