Драгомир Стойнев: Трябва да се борим за „Южен поток”, заради енергийната си сигурност

Дек 03, 2014 Новини БСП 0 1069

          „В проекта „Южен поток” освен финансови има и геостратегически, политически и икономически измерения

          „В проекта „Южен поток” освен финансови има и геостратегически, политически и икономически измерения. Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев. Той обясни, че още няма изпратено официално становище от руска страна и дори да има малка възможност за продължаването на проекта, политиците трябва се обединят и да се борят за реализацията му. „Трябва да имаме национална позиция и няма нищо страшно да я защитаваме”, заяви Стойнев. По думите му правителството трябва да бъде подкрепено в тази насока в разговорите си с ЕК и Русия. „Няма нищо по-важно в случая, от това да има сигурност на доставките на природен газ за България. Предстои тежка зима, с оглед на ситуацията в Украйна”, коментира депутатът от левицата.

          Стойнев подчерта, че само за година и половина правителството на Орешарски е постигнало по проекта: одобрен подробен устройствен план за цялото трасе, одобрена оценка на въздействието на околната среда, разрешение за строеж на старт на проекта, договор за заем. Той добави,  че е било договорено да се получават директно 20% дивиденти за БЕХ. Бившият енергиен министър подчерта, че за периода на експлоатация, България ще получи 2,7 млрд. евро дивиденти, данък печалба – 831 млн. евро, а от ДДС – минимум 500 млн. евро. „Ние не сме нарушавали европейското законодателство”, категоричен бе зам.-председателят на БСП. Той припомни, че когато Европа е заобиколила България по проекта НАБУКО, не сме предприели никакви действия.

Какво направи служебното правителство, за да ни заобиколят?

          „Трябва да се разбере основната причина за евентуалното спиране на проекта „Южен поток” и заобикалянето на България. Искаме днес в НС мин.-председателят да даде отговор. Правителството му не може да спре проекта за 2 месеца. Нещо се е случило по време на управлението на служебното правителство”, категоричен бе Стойнев. Той подчерта, че не случайно руските медии са писали, че позицията на Русия се е обърнала, заради писмо на министър Щонов. Социалистът обясни, че от информация на сайта на енергийното министерство става ясно, че той е забранил на проектната компания да вдигне капитала, а няма право на това, при положение че вече е било взето това решение. По думите му каквото и да се е случило президентът знае отговора на тези въпроси, защото именно той е сформирал кабинетът „Близнашки”.

Стойнев обясни, че ако мине трасето през Турция, тя ще получи много силен коз и ще държи доставките на газ за Европа. „Сега руснаците плащат на нас, за да доставяме на Турция и Гърция газ,  а ако ни заобиколят, руснаците ще плащат на Гърция и Турция, за да получаваме ние газ. Какво става с "Булгатрансгаз" и нашата газопроводна система”, попита в заключение Драгомир Стойнев.