Георги Кадиев: В разходната част на бюджет 2015г. цари „ледникова епоха”

Nov 29, 2014 Новини БСП 0 719

          „Въпросът с минималната работна заплата е изключително важен

          „Въпросът с минималната работна заплата е изключително важен. 100 хил. души в частния сектор получават минимални доходи и около 10 хил. души в публичния. За тях тези 20 или 40 лв. са важни”. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Кадиев. Той подчерта, че минималната заплата е свързана с много добавки и надбавки по разлчни програми. Според Кадиев предложението на социалния министър за увеличаването й с 20 лева ще струва около 20 млн. лв. на бюджета- а това не е много на фона на 20 млрд. разходи общо. „Предложението на БСП е за увеличение на минималната работна заплата на 380 лв.”, каза още Кадиев. По думите му обаче тези 20 млн. лв. не са решаващи, тъй като в разходите цари „ледникова епоха”. Като примери той даде увеличаването на пенсиите само с 1,9%, отказът от връщането на данъка за доходи до 340 лв.

          „Според нас беше грешка и оставянето на плоския данък, което ГЕРБ успя да постигне с помощта на ДПС”, припомни Кадиев. Той очерта необходимост да се търси вариант, при който да има необлагаем минимум за всички и да има прогресивна ставка в доходите, особено за по-високите нива. Според кадиев увеличаването на периода за изчисляване на майчинските от 18 на 24 месеца е с цел е да се намалят средствата, които ще се отпускат на бъдещите майки.

Не е решение да се режат разходите, а да се качват приходите по някакъв начин

          „Разходната част е същата от миналата година с малки корекции, но големияТ проблем  е в приходните агенции и в приходите”, коментира Кадиев по темата за бюджета. Той посочи, че ГЕРБ няма с кого да се оправдават, защото директорът на дирекция „Митници” е от август месец, а този на НАП е същият, който е назначен по време на тяхното управление. „Не е решение да се режат разходи надолу, защото от това по-ниско няма  накъде- а да се качват приходите по някакъв начин”, каза още Кадиев. Той подчерта, че ГЕРБ трябва да кажат какво ще правят, а не само да прехвърлят вината, тъй като БСП е поела своята вина на изборите.