Куклен фестивал в Сливен

  От 1 до 5 юни в Сливен ще се състои първото издание на международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра"

 

От 1 до 5 юни в Сливен ще се състои първото издание на международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра". Фестивалът ще се провежда веднъж на две години и няма състезателен характер. Сред целите му са да покаже Сливен като европейски град.

Организатори са Държавният куклен театър - Сливен, община Сливен и Министерството на културата. Фестивалът преминава под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който днес откри официално културния форум. На откриването присъства и любимката на малки и големи Слава Рачева, която раздаде много автографи на малчуганите.

 

Известният сливенски вятър влиза в ролята на магьосник и този път ще донесе пъстри цветове и чувства, музика и песни, приказни герои и смях. Фестивалът има идея да бъде различен от други в страната с представяне на арт форми, ситуирани в различни пространства и пред различна възраст, етнос и пристрастия публика.

 

За първото издание на фестивала няма предварителна селекция, а специално поканени от директора на театъра Ефимия Павлова участници и спектакли.

Ще участват театрите от Бургас, София, Ямбол - театър и клоунада, улично шоу на Кени, студенти от НАТФИЗ - актьори и курс по пантомима на Александра Хонг, Клуб по спортни танци, брейк формация, предвидени са изложби на студенти по куклена сценография, изложби на открито на ученици от НХГ „Димитър Добрович", прояви на ученици от езиковата и природо-математическата гимназии в Сливен.

В рамките на фестивала на сцената на сливенския куклен театър гостува Форум театър „Лутак" от Сараево, Сърбия и културен център от Намюр, Белгия. Гости ще бъдат камерен състав „София квартет". Предвидена е джаз-среща „Сърце от светлина" с книгата на Дафина Георгиева - Роня „Аз съм един сън" и участието на Мая Новоселска и приятели.

Международният фестивал на изкуствата „Магията на вятъра" има съпътстваща програма - семинари, професионални ателиета, работни срещи и ателиета за деца, както и благотворителна инициатива с предварително обявена кауза.

Сред гостите са известни критици, театроведи, преподаватели.