Манолова към Калфин: Работите по „Дянковски“ без Дянков

Nov 28, 2014 Новини БСП 0 734

“В последните дни стана ясно, че правителството ще замрази всички социални плащания

“В последните дни стана ясно, че правителството ще замрази всички социални плащания. Чува се и думата увеличаване – но увеличаване на пенсионната възраст, на данъците, на външния дълг. Тези думи предизвикват смразяване сред най-бедните български граждани. Това вещае ледников период през следващата година.” Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова по време на парламентарния контрол. Тя попита вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин как се чувства като социален министър в това ледниково царство. Според нея замразяването на минималната работна заплата на практика увеличава броя на работещите бедни в България. „Увеличават се социалните неравенства, несправедливостта и мизерията в българското общество“, допълни Манолова.

Мая Манолова е на мнение, че за следващата година се очертава една много неприятна картина. „Реално като премахнете необлагаемия минимум, получаващите минимална работна заплата ще получават не 340 лв, а като се сметнат и дължимите осигуровки, ще получават 266,53лв. Това е с 20 лв по-ниско възнаграждение от прага на бедността. Това би следвало да ви притеснява“, категорична е Манолова. Тя припомни и част от предизборните обещания на АБВ - първо и най-важно ще бъде политика по увеличаване на доходите, борбата с бедността, намаляването на работещите бедни, увеличаването на минималната работна заплата. „Хората за това гласуваха за вас, а не за да работите по „Дянковски“ без Дянков“, коментира депутатът.

Мая Манолова припомни, че предишното мнозинство увеличи минималната работна заплата от 290 лв на 340 лв за една година и два месеца, замрази пенсионната реформа, нарастването на възрастта, увеличи майчинството от 290 лв на 340 лв, увеличи детските надбавки за второ дете, увеличи всички социални плащания. „В този парламент ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе необходимите законопроекти за продължаване на политиката по доходите и това, което бяхме започнали в пенсионната сфера чрез гъвкавото пенсиониране, чрез замразяване на нарастването на възрастта за пенсиониране, а за миньорите и работещите в трета категория труд от 1 януари - за продължаване на периода за ранно пенсиониране“, обясни народният представител. Манолова заяви, че очаква тези предложения на БСП да бъдат подкрепени от парламентарната група на АБВ.