Калоян Паргов: Като остана в опозиция, БСП направи първа стъпка към възстановяване на доверието

Nov 27, 2014 Новини БСП 0 928

„БСП показва, че няма да бъде пасивна опозиция и има своите виждания по редица проблеми на държавата”

„БСП показва, че няма да бъде пасивна опозиция и има своите виждания по редица проблеми на държавата”. Това заяви в ефира на радио К2 председателят на Градския съвет на БСП-София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов. Като примери за това той посочи ясно изразените позиции на левицата по време на дебатите за актуализацията бюджета, подготовката на алтернативно предложение на промените в Закона за средното образование.

Паргов обясни, че във вътрешнопартиен план има набелязани мерки за организационно и функционално преструктуриране, което е прелюдия към подготовката за местните избори. По думите му първата стъпка към възстановяването на доверието в БСП е оставането й в опозиция, въпреки призивите и натиска, включително и по линия на Брюксел, да се влезе в едно коалиционно управление.

Председателят на софийските социалисти коментира и призивите в самата партия в тази посока, като заяви, че ги отдава на персонални виждания вследствие на промени, настъпили в партийното ръководство. Той заяви, че сам по себе си изборът на лидер не означава промяна, а начинът на мислене, подходът, начинът на работа, отварянето на партията представляват промяната и точно това куца на БСП. По думите му затова е необходимо да се започне истинска работа в това отношение, а не само да се говори. „Малко си говорим, малко си комуникираме помежду си, това са все проблеми, които сме си набелязали и имаме план за действие в тази посока”, категоричен бе Калоян Паргов.

  ГЕРБ реанимират политиката си от първия мандат      

 ГЕРБ започват да реанимират своята политика, изоставена през февруари 2013 година, заяви Калоян Паргов в коментар по темата за актуализацията на бюджета. Той бе категоричен, че големият проблем на България е икономиката: 

„Може да взимаме заеми, може да увеличаваме дълга с нови заеми, но основното е да има мерки, които ще насърчат икономиката и най-вече производството”, заяви председателят на ГС на БСП-София. Той добави, че е безсмислено да се взимат заеми, за да се наливат пари в нереформирани системи, каквото е например здравеопазването.

Паргов добави, че управляващите в момента нямат никаква визия как точно може да се решат проблемите, произтичащи от казуса с Корпоративна търговска банка. „БНБ не трябва да бяга от отговорност. Големият въпрос, на който все още няма отговор, е какво се прави с държавните средства, които са били в КТБ”, допълни социалистът.

 Кабинетът е съставен от жажда за вла

Попитан за характера и бъдещото управление на новото правителство, Паргов отговори: „На това правителство много хора му „бабуваха”, включително и извън пределите на страната”. Той коментира, че въпреки програмната си декларация, целяща да покаже единение, е видно, че кабинетът е съставен в рамките на жаждата за власт. По думите му участващите в коалицията ясно са показали, че разпределението на постовете е първата задача, която се е оказала препъникамък. 

Калоян Паргов обърна внимание, че вчера са били освободени всички останали от времето на Пламен Орешарски областни управители и на тяхно място са били назначени нови и отбеляза, че тъй като от Патриотичния фронт са актуални с опонирането си в рамките на кабинета, трябва да бъде зададен въпросът дали ще отидат да протестират против назначаването на новия областен управител на София, който е представител на протурската партия на Касим Дал.

Помолен да коментира реформаторския характер на политиките, водени от кабинета, Паргов заяви, че ако реформата се ограничи само до затягане на колани, нещо, което е било характерно за политиката на Борисов до 2013 година, това няма да доведе до нищо, защото това на практика не става въпрос за реформи, а просто за затягане на коланите поради липса на средства. „Не можеш да правиш реформи без пари”, категоричен беше председателят на ГС на БСП-София, който отново подчерта, че основното нещо, от което страната ни има нужда в момента, е насърчаването на икономиката.