Ангел Чолаков-мажоритарен кандидат на Коалиция за България Петърнейчев събра най-много гласове в пропорционалната листа

  Бившият областен управител на Пазарджик Ангел Чолаков е мажоритарният кандидат на Коалиция за  България в 13-ти многомандатен пазарджишки район

 

Бившият областен управител на Пазарджик Ангел Чолаков е мажоритарният кандидат на Коалиция за  България в 13-ти многомандатен пазарджишки район.Това е предложението на Областния съвет на социалистите в Пазарджик, които в неделя заседаваха повече от  6 часа, за да подредят претендентите в листата за парламентарните избори. Чолаков събра 28 гласа пред другия номиниран -областния председател на БСП Георги Мърков, който бе предпочетен от 22-ма членове на Областния съвет на социалистите от присъствалите 50 от общо 51. Сред номинираните за мажоритарни кандидати бяха Георги Пирински, председател на Народното събрание, сегашният депутат Костадин Кобаков и адвокат Стоян Парпулов, които си направиха отвод.

С 40 гласа от общо 50-те присъствали социалистите предпочетоха сегашния областен управител на Пазарджик Георги Петърнейчев, следван от Георги Мърков с 30 гласа, Стоян Парпулов спечели доверието на 27 свои съпартийци, Марко Мечев, с 26 гласа. Първите по гласове четирима избрани получиха 50 плюс 1 от доверието на съвета, както изискват правилата за подреждане на кандидатите за народни представители. За останалите 8 в листата се наложи повторно гласуване, тъй като не успяха да съберат необходимия брой гласове. След повторното гласуване първата жена в листата е Надя Клисурска с 24 гласа, следвана от началника на кабинета на Станишев-Веладин Битолски-22. Тъй като трима от претендентите събраха равен брой гласове-по 20, а други двама-по 16, се наложи трето гласуване. След Битолски  имената в листата бяха наредени така: Костадин Кобаков, Стефан Юруков, Лазар Попов, Димитър Димитров, Илко Савов и д-р Красимира Радева.