Румен Гечев: Държавният бюджет може да се ангажира с по-малко средства за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете

Nov 26, 2014 Новини БСП 0 1126

  „Държавният бюджет може да се ангажира с по-малко средства за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, като за целта се използва свръхрезерва в Управление "Банково" на БНБ”

 
„Държавният бюджет може да се ангажира с по-малко средства за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, като за целта се използва свръхрезерва в Управление "Банково" на БНБ”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. По думите му това не би застрашило валутния борд, който е презастрахован. 
 
„Ние сме независима държава. Правилно – Европейската централна банка дава становище, но не тя дава решение на българите как да използват своите средства”,коментира още депутатът от левицата. Той подчерта, че България не е искала пари от ЕЦБ като Гърция, Испания и други страни, където тя е наляла стотици милиарди евро. „А ние българите, не можем да си направим сметката, кой ресурс ни е по евтин”, каза Гечев. Той обясни, че БСП предлага по-евтин ресурс, по- ниски разходи за българската държава за дофинансирането на гаранционния фонд. 
 
Таско Ерменков: Не трябва да взимаме решения, за които утре ще плащат всички български данъкоплатци
 
„Когато от дясно се лее популизъм, това вече става ненормално в българският политически живот. Трябва от парламентарната трибуна малко по-експертно да се изказваме”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Той попита какво общо има масата на несъстоятелността на банката с гарантираните влогове и фонда за гарантирани влогове. „Те нямат нищо общо и не трябва да се бъркат двете неща”, категоричен бе депутатът от лeвицата.  Той подчерта, че когато една банка се постави под особен надзор, в нормалния правов свят означава, че за тази банка ще бъдат взети мерки за оздравяване. По думите му един от начините за оздравяване е намаляването на кредитния риск, за което едни от мерките са цесиите и прихващанията.  „В момента се изпълняват незаконни действия- някои от депозитите се раздробяват на по-малки депозити, за да могат те да бъдат гарантирани и някои хора с много пари, да си ги вземат.”, обясни Ерменков. 
 
Той призова да не се взимат решения, които утре ще предизвикат съдебни спорове и някой да плаща за пропуснати ползи, защото това ще бъдат именно данъкоплатците – съответната банка няма да я има вече,  а бюджетът ще трябва да плаща, защото НС  е променило закон със задна дата. Ерменков заяви, че това предложение трябва да се оттегли, за да не се създават прецеденти.