Манол Генов: Реформата във водния сектор е стопирана

  „Народното събрание, в предишния си мандат прие промени в Закона за управление на водите, които регламентираха отношенията във водния сектор

 
„Народното събрание, в предишния си мандат прие промени в Закона за управление на водите, които регламентираха отношенията във водния сектор. В последните няколко месеца обаче нищо не се прави в тази посока и затова съм задал своите въпроси към министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие”, информира народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов на пресконференция в гр. Пловдив. Той поясни, че според действащото законодателство, предоставянето за експлоатация на пречиствателните станции се осъществява единствено чрез договор за предоставяне стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията. „Такъв договор, за чието изработване е отговорна държавата, все още няма. Този въпрос касае няколко общини от област Пловдив сред които Хисар, Раковски, Кричим и Стамболийски, но в такова положение са сигурно  десетки общини в страната”, констатира Генов.
 
Парите по ОП „Околна среда” бяха спрени заради съмнения за нередности  по времето на ГЕРБ
 
“Не трябва да си затваряме очите пред факта, че  финансирането на проектите по ОП “Околна среда” бяха спрени заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите по времето на ГЕРБ”- около тази теза се обединиха народните представители Манол Генов и Георги Търновалийски по време на пресконференцията. 
 
“Не само тези проекти по Оперативна програма  “Околна среда” са в риск”, добави народният представител Георги Търновалийски и даде за пример отлежаващия от 2012 година голям воден проект на гр. Пловдив, който  втора година отлежава в Европейската комисия и по него няма развитие. “Пловдивската общественост трябва да пита администрацията кога ще стартира проекта, какво се прави, защото крайният срок за неговата реализация изтича през 2015 година”, подчерта Търновалийски. 
 
Той бе категоричен, че дори информацията за удължаване на срока с две години да е вярна, то тя може да важи единствено за изграждането на линейната инфраструктура, не и и за изграждането и пускането в експлоатация на пречиствателната станция.