Георги Търновалийски: Предлагаме дефицит под 3% и намаляване на предвидения дълг от 4.5 млрд. лв

  „Предложенията ни за второ четене по актуализацията на държавния бюджет са подчинени на две основни идеи- намаляване на дефицита под 3% и намаляване на дълга от 4

 
„Предложенията ни за второ четене по актуализацията на държавния бюджет са подчинени на две основни идеи- намаляване на дефицита под 3% и намаляване на дълга от 4.5 млрд. лв, планирани от управляващото мнозинство”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски на пресконференция в Пловдив. Той изрази мнение, че актуализация действително се налага, но не заради лошо планиране на бюджета за 2014 г., а поради влошени макропоказатели и промяна в икономическата среда. Според Търновалийски реалното неизпълнение на приходите е 700 млн. лв, а не заложената в актуализацията сума от 1.060 млн. лв. Той каза още, че над 300 милиона лева могат да бъдат наваксани с по-добра събираемост на акцизи и ДДС. 
 
„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлагат на управляващите да не вземат заем от 4.5 милиарда лева, а да намалят планирания дълг със сумата, която трябва да се осигури за изплащане на влоговете в КТБ и ликвидна банкова подкрепа. Тези 2.9 млд лв. могат да дойдат от „Банково управление” в БНБ, където има около 4 млд.лв”- поясни Търновалийски. Той подчерта, че фискалният резерв разполага с 8.9 милиарда, от които 4.5 млд лв. са неприкосновени, но с останалите може да се оперира до плащанията по т.нар Брейди облигации в средата на януари. 
 
Георги Търновалийски каза също, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внася предложения и към разходната част на бюджета, поискани от синдикати и работодатели- 13 милиона лева за заплати в средното образование, 4 милиона лева повече за Министерството на културата. 
 
Няма как цесиите, които са сделка извън банката, да бъдат обявени за нищожни със закон със задна дата
 
„Няма как цесиите, които са сделка извън банката, да бъдат обявени за нищожни със закон със задна дата. Една цесия може да бъде обявена за недействителна съобразно датата на несъстоятелност, която ще обяви българския съд за КТБ”. Така Георги търновалийски коментира по казуса с КТБ, запитан какво мисли за идеята на премиера със стара дата да бъдат обявени за невалидни цесиите и прихващанията. 
 
„С обявяването на датата на несъстоятелност, всички кредите стават изискуеми и това е другата страна на проблема. Затова са разбираеми мотивите на компаниите с големи кредите, които купуват вземания с цел прихващане. Каква е точната сума на поисканите прихващания може да се каже едва когато бъдат осчетоводени, а на този етап не са, твърдят от банката”, обясни Търновалийски. 
 
Според него прихващанията намаляват масата на несъстоятелността, тъй като с това ще се намалят евентуалните постъпления в Гаранционния фонд, който е основен кредитор. „Ще подкрепяме тези предложения, които подпомагат или гарантират масата на несъстоятелността и оттам връщането на средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, защото тези милиарди ще ги плащаме всички ние и то дълги години”, категоричен бе Георги Търновалийски.