Ангел Найденов: Настъпва нова ледникова епоха в социалната сфера.

Nov 24, 2014 Новини БСП 0 962

 Доброволци връчиха подписка на Ангел Найденов за създаване на зоополиция  „Стотици  са напуснали и напускат, офицери в обхвата на званията от майор до полковник, в резултат на безхаберието на двама министри – Шаламанов и настоящия министър Ненчев

 Доброволци връчиха подписка на Ангел Найденов за създаване на зоополиция

 „Стотици  са напуснали и напускат, офицери в обхвата на званията от майор до полковник, в резултат на безхаберието на двама министри – Шаламанов и настоящия министър Ненчев. И двамата  са на път да пропилеят всичко добро, което беше създадено по отношение на боеспособността, на състоянието на армията.  Връща се недоверието, връща се напрежението, връща се нестабилността по отношение на  професионалното развитие на военнослужещите. Министрите не съумяват да отстоят интересите и да защитят правата на военнослужещите. Волно или неволно, те стават съучастници в създаването на тази атмосфера на несигурност, на нестабилност и напрежение в българската армия. Моят призив е  еднократно и категорично министър Ненчев да каже, че той ще настоява и няма да допусне промяна на условията за пенсиониране на военнослужещите“, каза зам.-председателят на ПГ на БСП- ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов във Варна в  коментар за масовото напускане на офицери от българската армия.

            Ангел Найденов смята, че действията и намеренията на правителството носят основание да се говори, че настъпва нова ледникова епоха  в социалната сфера. Отново се използват аргументи за тежестта на кризата, които да оправдаят замразяване на  социални мерки, социални плащания, социално подпомагане. „Замразяването на минималната работна заплата, означава замразяване на всички плащания, обвързани с нея- замразяване на детските добавки. Говори се за повишаване на данъка върху лихвите по депозитите, един данък, който трябваше да бъде премахнат.  Предвижда се и увеличение на потребителските такси на пенсионери при посещение при личен лекар“, изреди народният представител.

Подписка с искане за промяна  в Закона за МВР и създаване на зоополиция, която да е на принципа на общинската, връчиха на народния представител Ангел Найденов група доброволци във Варна. „ Имаме закон за защита на животните, но парадокс е, че няма структура, която да следи за нарушители и отговорността е размита, което го прави неефективен. Говорим за екипи, които да бъдат от около 5-6 души“, обясни идеята Ивайло Василев. Той припомни, че преди месец, по време на предизборната кампания, те имаха срещи с различни политически формации по този въпрос. „Тогава г-н Борислав Гуцанов лично се включи в подписката и пое ангажимент тя да се придвижи след изборите“, уточни Василев.

            Към момента повече от 20 000 души от цялата страна са подкрепили идеята за създаване на зоополиция. Подкрепа има и от редица организации. „Подписката е инициирана от нас, като граждани и доброволци. Тя е за защита на животните, за адекватни мерки за ограничаване на популацията на бездомните животни, строг контрол върху собственици, безотговорни съм своите животни“, обясни още Василев.

            „Ще поставя въпроса за обсъждане. Такива структури има и в други държави.  Въпрос на уточняване е създаване на специализирана структура в рамките на МВР, въпрос на обсъждане е в коя от дирекциите да бъде и с какъв статут”- обеща Ангел Найденов.

Варненският лидер на БСП Борислав Гуцанов коментира, че отлагането на паспортизация на жилищните сгради е разумна отстъпка. Миналата седмица той изпрати писмо до регионалния министър Лиляна Павлова,  с което поиска незабавна промяна в наредбата за техническите паспорти на сградите.  Според него удължаването на срока с една година е само първата стъпка в правилната посока. "Най-важният въпрос е дали след това ще бъдат осигурени средства за санирането им, което е логичното продължение на процеса", обясни той. И предположи, че дебатите между него и министър Лиляна Павлова в тази посока ще продължат.

Лидерът на БСП- Варна призова кмета Иван Портних, да последва примера на министър Павлова и да отговори на писмото, с което се иска да бъде направено нова обществено обсъждане за поемането на дълг от общината в размер на 43 млн. лв. Още миналата седмица той обясни, че проведено на 17 ноември обсъждане, не може да се приеме за легитимно, тъй като заради слабата разгласа, на него са присъствали малцина варненци.  обем на правомощията да са тези специализирани органи“, заяви от своя страна Ангел Найденов.