Драгомир Стойнев: Напук на политическото говорене, ще имаме икономически растеж над 1,6%

Nov 24, 2014 Новини БСП 0 651

Тази и следващата година българската икономика ще има ръст над 1,6%, напук на политическото говорене”

Тази и следващата година българската икономика ще има ръст над 1,6%, напук на политическото говорене”. Това заяви в ефира на България он Еър зам.-председателят на Националния съвет на БСП и депутат от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев. Той припомни, че правителсвтото на Пламен Орешарски е започнало своя мандат с икономически растеж от – 0,2%, а е оставило икономиката с растеж от + 2,1%, което не се е случвало отдавна. Депутатът от левицата призова политиците да бъдат внимателни в посланията, особено когато става въпрос за икономика. Стойнев подчерта, че когато има такъв растеж, увеличаване на потреблението и на вътрешните инвестиции, намаляване на безработицата, по никакъв начин не може да се говори за рецесия  и за лошо наследство.

„Трябва да пренебрегнем политическия си егоизъм и да мислим за перспективите на икономиката на страната ни”, категоричен бе той. По думите му когато има политическа криза, създадена от политиците, тя няма нищо общо с икономиката. Според него имено тази политическа криза пречи и на инвеститорите.

Попитан какво влияние ще окаже кризата в КТБ върху икономиката, той отговори, че то със сигурност ще е негативно. Стойнев бе категоричен, че това не е взето предвид при взимането на решения за справянето с кризата. Той обясни, че много фирми както в енергетиката, така и в отбраната са имали влогове в КТБ, както и общини и болници. „Най-страшното тепърва предстои”, подчерта зам.-председателят на БСП. По думите му е важно сега да се вземат мерки да не се мултиплицира проблемът.

Актуализацията прикрива харчовете на служебното правителство

По темата за актуализация на бюджета той обясни, че тя не е била наложителна към средата на годината, защото трябва да се види приходната част за второто полугодие. Според него друг важен фактор за искането за актуализация сега, е прикриването на харчовете на служебното правителство. Драгомир Стойнев припомни, че именно чрез приходната част ГЕРБ са източили фискалния резерв и от 8 млрд. лв. той е станал 4 млрд. лв.

„Трябва да се развие Гаранционният фонд към Българската банка за развитие, за да се подпомага малкият и средният бизнес”, каза още Стойнев. Социалистът обясни, че към момента фондът е 100% държавен и ако 51% останат държавна собственост, а за 49% се привлече ресурс от частните банки, ще има голяма полза. По негово мнение така банките ще могат да разширят своите пакети към малките и средни предприятия и да влязат в ниши, в които до момента не са стъпили, ще се даде стимул на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на българската икономика. 

По темата за евросредствата, Стойнев попита защо никой не говори за Програмата за конкурентоспособност, по която докато той е бил начело на МИЕТ е имало риск от загуба на 100 млн. лв., но това не се е случило. Бившият икономически министър обясни, че по негова информация служебното правителство е забавило с три месеца преговорите и внасянето на оперативната програма.

„Бих подкрепил сегашните министри на икономиката и на енергетиката, ако продължат интернационализацията на българския бизнес. С подкрепа на родния бизнес самият аз открих 20 търговски представителства”, заяви Стойнев.

На въпрос за бюджета за 2015 г., той отговори, че още не е показан целият бюджет, но БСП няма да подкрепи дефицит над 3%.

По думите Стойнев българската енергетика има два проблема – ВЕИ-тата, които са прекалено много и условията им не отговарят на пазарните механизми и дългосрочните договори с двете американски централи. „Направихме първите стъпки за решаването на тези проблеми. Ако сегашният енергиен министър ги продължи, ще има изцяло нашата подкрепа”, категоричен бе представителят на БСП.