Филип Попов: Няма друг парламент, в който да се е стигнало до такива „висоти“ на популизъм и обругаване

Nov 24, 2014 Новини БСП 0 1227

Дебатът в пленарна зала по предложенията депутатите да се подлагат на наркотест веднъж годишно и да не бъдат допускани с оръжие в парламента е принизил Народното събрание

Дебатът в пленарна зала по предложенията депутатите да се подлагат на наркотест веднъж годишно и да не бъдат допускани с оръжие в парламента е принизил Народното събрание. Такова мнение сподели в сутрешния блок на Нова телевизия народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов.

„Изразихме една ясна и категорична позиция – този дебат изключително много принизява Народното събрание. Няма нито един парламент в Европейския съюз, дори извън рамките на ЕС, в който да се стигнало до такива „висоти” на популизма и обругаването на този най-висш орган на държавата при една парламентарна република, каквато е България”, заяви Попов. По думите на социалиста истинският спор по правилника за дейността на НС е нещо съвсем друго. „Това предложение е едно залъгване на обществото, една пикантерия”, коментира представителят на левицата.

Всичко, което е въведено в правилника на НС има силата на закон, отбеляза Филип Попов. „В този правилник се приеха едни други текстове, ограничаващи правата на словото. Те са закрепени в чл. 69 от Конституцията, в който се казва, че народният представител не носи наказателна отговорност за изказванията си от трибуната на НС. Закрепи се текст, че депутат, който е оскърбил премиера, министрите или друг орган на държавната власт, носи дисциплинарна отговорност, която се решава от председателя и той ще бъде отстранен до 3 заседания от пленарна зала. Тази субективна негова оценка отново се обжалва пред него”, обясни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Попов изрази притеснения, че може да се злоупотреби с тази мярка.

Социалистът коментира и още едно безумно, според него, предложение, прието в правилника – когато една законодателна инициатива бъде отхвърлена в пленарна зала, да не може да бъде внесена отново в продължение на 1 месец. Филип Попов определи това като посегателство срещу парламентаризма и демокрацията, защото в тази динамична обстановка едно решение може да не бъде актуално след 5 или 7 дни.