Янаки Стоилов: Властта е почти същата, а социално-икономическите промени не очаквам да бъдат големи

„Добре е за България да се премине към ново управление

„Добре е за България да се премине към ново управление. Ние имаме такова, но колкото и парадоксално да звучи властта е почти същата, а социално-икономическите промени не очаквам да бъдат големи”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в студиото на БНТ. Той даде пример с плоския данък за облагане доходите на физическите лица, който бе запазен благодарение на ГЕРБ и ДПС. „Нашето предложение щеше да даде повече възможности на хората със средни и ниски доходи”, уточни Стоилов и припомни, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са внесли и предложение за гъвкаво пенсиониране. 
 
Според Стоилов разгледаният пореден вариант за корекция на бюджета е почти същият, като този в края на миналото Народно събрание. „Щяха да го подкрепят ГЕРБ и ДПС, но тогава ГЕРБ се уплаши да го направи с тяхно партньорство”, коментира социалистът. Представителят на левицата е категоричен, че всички подкрепят продължаването на политиката за осигуряване на коледни добавки за пенсионерите. По неговите думи за тази цел са отделени 50 млн. лв., а няколко десетки милиона ще бъдат предвидени за животновъди, полицаи и други сфери. 
 
„Но какво стои срещу тях – 3 млрд. За 2 от тях може да кажем, че трябва да бъдат осигурени, за да си получат вложителите от фалиралата банка депозитите. Въпреки че самият фонд за гарантиране на влоговете не си мръдна пръста да осигури тези пари по един по-ефективен начин с малка тежест на бюджета. Другият милиард обаче за трети път толерира една друга финансова институция, която не иска да си плаща сметките, когато й се помага от държавата”, допълни Стоилов. Той подчерта, че не се дава информация дали определени държавни фирми държат депозити в банки, а в същото време  са в дефицит и трябва да получават подкрепа от държавата. 
 
„Управлението е заложник на определени интереси и ако няма радикална промяна, няма защо хората да очакват нещо да се подобри”, каза социалистът. Той припомни реклама на вече несъществуваща банка: „С вашите пари, нашият успех е гарантиран” и коментира: „Стига сме гарантирали интересите на няколко души, за сметка на цялото общество”. 
 
По темата за приетия правилник за дейността на НС, Янаки Стоилов е на мнение, че не е имало значителни отстъпления от демократичните стандарти. „За някои комисии принципът на паритет се замени с пропорционалност – да доминира мнозинството, но защото беше необходимо накрая да се предвидят тежки санкции за оскърбяване на членовете на правителството и на други държавни органи. Това въобще не е в традицията на парламентаризма”, обясни той. 
 
Според Стоилов добър път за възстановяването на партията е да се следва последователно ляв и национален курс, при съответствие между ангажиментите и тяхното изпълнение и да се поставят реалните проблеми, които вълнуват хората. Той е на мнение, че преходът е провален, защото не е извел България на по-високо ниво на социално-икономическото развитие. „Сега се решава въпросът БСП от партия в прехода да се превърне в непреходна партия”, заключи Янаки Стоилов.