Мая Манолова: ГЕРБ ще имат пълен контрол върху дейността на службите

Nov 20, 2014 Новини БСП 0 1011

ГЕРБ ще получат пълен контрол върху дейността на службите, предупреди народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова

ГЕРБ ще получат пълен контрол върху дейността на службите, предупреди народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. По думите й Реформаторите дължат отговор, защо подкрепят предложение в тази посока.

„Защо една утвърдена парламентарна практика, а именно Комисията за контрол над службите за сигурност, за прилагане на СРС и достъп до данните по Закона за електронните съобщения, вече ще се формира на пропорционален принцип?”, попита Манолова от парламентарната трибуна по време на обсъжданията на правилника за дейността и организацията на Народното събрание. Според нея такава подкомисия е била създадена по времето на управлението на ГЕРБ.

„Никое друго мнозинство не се е притеснявало от това да даде възможност на парламента да наблюдава дейността по използване на СРС-та и контрола на службите”, коментира Мая Манолова. Тя подчерта, че очаква отговор от Реформаторите, които са имали кауза за публичност и прозрачност, защо подкрепят предложението за въвеждане на пропорционален принцип, при който ГЕРБ ще имат пълен контрол върху дейността на службите. 

Депутатът от БСП обърна внимание и на друга оспорвана тема – създаването на постоянно действаща комисия, която да се занимава с дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Това ще доведе до целеното от управляващите създаване на алиби за решенията на ДКЕВР”, отбеляза Манолова. По нейните думи най-лесно е да се прехвърли отговорността от ДКЕВР към парламентарната комисията и по този начин регулаторът да си измие ръцете.

Народният представител припомни, че в предишния парламент е съществувала подкомисия, наблюдаваща дейността на ДКЕВР – част от комисията по енергетика и че тя е била създадена на паритетен принцип.

 

Филип Попов: Промените в правилника на НС ограничават законодателната дейност и парламентарния контрол

С промените в правилника за дейността и организацията на Народното събрание се ограничава възможността за внасяне на проектозакони за включване в седмичната програма (по чл. 49, ал. 3). Това обясни народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. „След като бъде отхвърлено предложението по ал. 3, следващо предложение за същия проектозакон може да бъде направено след 1 месец”, поясни той.

По думите на Попов променя се и чл. 90, като всички отговори на министри са писмени, а устни са само, когато изрично е посочено във въпроса. „Народният представител вече ще бъде наказван за „оскърбление на министър“ с отстраняване за до три пленарни заседания и парична санкция”, добави той.

Филип Попов посочи също, че се намалява и времето за изказвания на депутат по второ четене на проектозакони. „Има и предложение личните обяснения да са в края на пленарното заседание. Относно парламентарната дисциплина, изрично се създава възможност парламентът да заседава без кворум по време на парламентарния контрол”, заключи народният представител от левицата.