Янаки Стоилов: Крайно време е България да премине от плоска към прогресивна политика

Nov 19, 2014 Новини БСП 0 866

  “Сегашният начин на облагане и на физически лица и корпоративния данък беше въведен през 2008 г

 
“Сегашният начин на облагане и на физически лица и корпоративния данък беше въведен през 2008 г. и ако тогава имаше процес на икономическо оживление, сега тази политика трябва да се смята за изчерпана”, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че въпреки въвеждането на плоския данък, неравенствата са продължили да се задълбочават и са достигнали критични стойности. „Не може общество, което е раздирано от дълбоки социални различия да бъде солидарно, да понася тежестите на кризата и да се мобилизира за излизане от нея”, категоричен бе Стоилов.  
 
Янаки Стоилов отрече тезата, че намаляването на данъчната тежест е довело до увеличаване на приходите. Той подчерта, че дори формално да е така, не се отчита на какво се дължи това – повече хора, с по-ниски доходи плащат този данък. Стоилов напомни, че в 42-то НС   БСП е въвела нулева ставка за доходите, съответстващи на минималната работна заплата. Той обясни, че единствено поради отказа на ДПС да подкрепи следващата стъпка, не е продължила реформата. „Нашето предложение е промяна на плоския с прогресивен данък и необлагаемият минимум да бъде във форма, която засяга само хора с ниски доходи”, заяви зам.-председателят на БСП.  Стоилов подчерта, че е крайно време България да премине от плоска към прогресивна политика.  
 
Нашата политика е социално справедлива и демографски отговорна
 
„В знашите предложения са заложени са и отстъпки за отглеждане на деца. Следователно тази политика е не само социално справедлива, но тя е и демографски отговорна, защото стимулира семействата за първо и второ дете”, категоричен бе Стоилов. 
 
Той подчерта, че промяната  дори във всички данъци, не може да реши икономическите проблеми на България, но тя е важен елемент на преразпределителната политика. „Другото, което е необходимо- е да се задействат икономическите механизми, с които в България ще се произвежда, ще се създава заетост”, заяви той.