БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ иска да се замрази възрастта и стажа за пенсиониране

Nov 18, 2014 Новини БСП 0 1179

    БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ иска да се замрази възрастта и стажа за пенсиониране

 
 
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ иска да се замрази възрастта и стажа за пенсиониране. Левицата внесе промени в Кодекса за социално осигуряване. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова изтъкна, че целта е да може жените да се пенсионират на  60 години и 8 месеца и с трудов стаж 34 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца и с трудов стаж 37 години и 8 месеца. „Предлагаме да продължи това замразяване, което ние предложихме в тази година, и благодарение на което около 15 000 можаха да получат право на пенсия”, поясни депутатът. Като втори акцент Нинова посочи така нар. гъвкаво ранно пенсиониране, според което, ако не достигат две години стаж или възраст – да е възможно пенсиониране  с 0,4% по-ниска пенсия на месец. „Настояваме този законопроект да се гледа бързо, защото ако не се приеме до Нова година, от 01.01.2015г. автоматично възрастта и стажът за пенсиониране започват да растат с по 4 месеца всяка година”, обясни Корнелия Нинова.
 
Зам.- председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заяви, че цялата система е подложена на натиск да се вдига отново стаж и възраст с два аргумента – дефицитът в НОИ и вторият- европейска практика и европейско право. По думите й дефицитът в НОИ може да бъде компенсиран с по-висока събираемост на осигурителните вноски и повече работни места, т.е. повече работещи, които да внасят вноски. „По отношение на европейската практика – не сме съгласни- защото в България реално мъжете се пенсионират на 64 години и 5 месеца, а жените на 61 години и 3 месеца – това е доста по-висока средна възраст от европейската практика, където мъжете се пенсионират на 61 години и 7 месеца, а жените на  61 години и 3 месеца”, поясни Нинова. Тя се аргументира и с продължителността на живота в България, която по думите й е около 7 години по-ниска от европейската -  за мъжете е 70 години, а за жените – 77. „Не приемаме да се прилагат европейски практики автоматично към българската действителност”, категорична бе Корнелия Нинова.
 
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще настоява тези социални предложения да се  приемат, за да има предвидимост за хората след първи януари 2015. Корнелия Нинова заяви подкрепа за намерението да има коледни надбавки. „Пожелаваме тази политика да продължи. Ние я провеждахме, радваме се, че има приемственост в тази посока, дано се осигурят и средства за великденски надбавки”, завърши Корнели Нинова.
 
Георги Гьоков: Пенсионната система обслужва хората, а не фискалната стабилност
 
„Няма ясна визия какво ще се случи с пенсионната система до края на 2014г.. Ако не направим нещо, ще остане, каквото е записано в кодекса за социално осигуряване – увеличаване на възрастта за пенсиониране от 01.01.2015г”, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков. Той подчерта, че целта на инициативата на БСП е да спре неприемливото увеличаване на възрастта за пенсиониране. „Ние сме последователни в политиката си и действията ни са следствие от предизборните ни ангажименти, които сме поели”, каза още Гьоков. Той подчерта, че хората имат интерес от т.нар. „гъвкаво пенсиониране” и го очакват с нетърпение. Според него това се дължи на високата безработица сред хората в предпенсионна възраст.  „Трябва да се стигне до конкретни решения за пенсионната система, които да са приемливи за обществото, да водят до финансова стабилност на пенсионната система и да бъдат устойчиви във времето", категоричен бе той.
 
„Пенсионната система обслужва хората, а не фискалната стабилност”, категоричен бе Георги Гьоков.