Корнелия Нинова: Няма да подкрепим озаконяването, на незаконни действия на служебния кабинет

Nov 18, 2014 Новини БСП 0 855

„БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета

„БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета. Не сме съгласни да се взима заем от 4, 5 млрд. лв, защото той ще доведе до по-висок дефицит -3.7%, от допустимия 3%”, заяви пред BTV зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.  По думите й алтернативното решение на левицата е вместо външен заем, да се финансира Фондът за гарантиране на вземанията от „Управление банково” на БНБ. Тя обясни, че е получено писмо от БНБ че там има над 4 млрд. лв.

По повод намерението на ГЕРБ да вземат заем от  4, 5 млрд. лв, Корнелия Нинова коментира, че има риск да се увеличи задлъжнялостта на държавата, защото с него общият държавен дълг на страната става 22 млрд. лв., което е 28% от БВП.  Тя предупреди, че това ще бъде знак за – финансова нестабилност в България, по-голям дълг, по-малко инвестиции, слаба икономика, по-голямо внимание и рестрикции върху финансите на държавата.  Корнелия Нинова изтъкна, че предложението на БСП не крие този риск, защото това са български пари - БНБ ги дава на фонда за гарантиране, той обезпечава този заем с вноските от банките, а парите на БНБ също са гарантирани.

          Нинова обясни, че към шестмесечието на тази година извършените разходи на годишна база са 46,7% и не са били надхвърлени. „Трябва да се отговори на въпроса, какво е похарчило служебното правителство и дали сумата е в повече от предвиденото в бюджета. Узаконяваме ли ние в момента незаконни действия на служебния кабинет?”, попита зам.-председателят на ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Нинова се възмути, че кабинетът „Близнашки”  не е имал право да нарушават закона за бюджета. Тя поясни, че служебното правителство не е дало отговор какво е похарчило, но по неофициални данни това са над 100 млн. лв. над зададеното в бюджета.

          Нинова не приема аргумента на управляващите, че неизпълнението на приходната част налага актуализация. Тя подчерта, че в приходната част на бюджета са били заложени оптимистични прогнози, които са били изпълними, дори финансови експерти са прогнозирали повече приходи през втората част на годината. Нинова даде пример с миналата година, когато  през второто шестмесечие са събрани 600 млн. повече.

Няма да отстъпим от приоритетите си  в Бюджет 2015г.

          Корнелия Нинова смята, че в бюджета за 2015г. не трябва да се допуска висок дефицит. БСП  ще държи на мерките, които гарантират развитие на малкия и средния бизнес – да има предвидени пари за редовно плащане на ДДС на фирмите, пари за развитие на общините и регионите и продължаване на социалната програма. „Внесли сме предложение за пенсионна реформа, което е изключително важна тема и трябва да се реши до края на годината”- каза още Нинова. Друго предложение, за което левицата ще настоява е промяна на данъчните закони и въвеждането на прогресивно облагане.

Управляващата коалиция няма да изкара пълен мандат

          За стабилността на управляващата коалиция Корнелия Нинова каза, че отношенията не изглеждат стабилни и се дават противоречиви сигнали към публичното пространство. На въпрос колко време ще продължи сегашното управление, Нинова отговори: „Не мога да се ангажирам с конкретна дата, много е сложно при тях. Има противоречия и в програмите, и персонални между тях.  Няма да изкарат 4 годишния мандат”.