Георги Търновалийски: Няма да подкрепим промените, засягащи Закона за държавния дълг

Nov 17, 2014 Новини БСП 0 1044

“Не сме съгласни с предложените от управляващите промени в Закона за държавния дълг и няма да го подкрепим”

“Не сме съгласни с предложените от управляващите промени в Закона за държавния дълг и няма да го подкрепим”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски на пресконференция в Пловдив. Той изрази мнение, че актуализацията на държавен бюджет е нормална практика в целия свят и не означава непременно лошо управление на обществените финанси, каквото е внушението на новите управляващи.

“Твърденията, че правителството на Орешарски е прогнозирало и планирало лошо финансите и управлявало зле европейските средства-  не помагат.  Този начин на говорене отблъсква чуждите инвеститори и понижава доверието на международните финансови институции”, предупреди Георги Търновалийски. Според народния представител обективните причини, които налагат актуализацията са свързани с промените в макроикономическите показатели. “Затова и предишният редовен кабинет предложи такава с корекции в приходната част от 500 милиона лева”, каза той.

Има резерви, с които бюджетният дефицит да не прехвърли 3%

“В настоящата актуализация се залага намаление в приходите с 1.060 милиарда лева, но ние смятаме, че може да бъде по-малко- с около 300 милиона лева”, посочи Търновалийски. Той обясни, че оперативни данни от месец октомври сочат, че има ръст на събираемостта в размер на 115 милиона лева. Търновалийски бе категоричен, че има резерви, с които бюджетният дефицит ще бъде до 3%, а не както е планиран от управляващите 3.7%. “Зад увеличението на бюджетния дефицит стои поемането на нови дългове в размер на 4.5 милиарда лева”, каза той.

Търновалийски изтъкна, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ има решение за подкрепа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките чрез депозирания вече закон. “Ние предлагаме Фондът да ползва финанси от управление „Банково” на БНБ, където има сериозен резерв. Така няма да се задлъжнява към други финансови институции с високи лихви”, каза още той.

Манол Генов: Финансовия и социалния министър бързо си разпределиха ролите на лошото и доброто ченге

„Финансовият и социалният министър бързо си разпределиха ролите на лошото и доброто ченге и то на гърба на пенсионерите“. С тези думи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов коментира разнобоя в правителството за  отпускане на коледни добавки за пенсионерите.

По темата за увеличаването на възрастта за пенсиониране Манол Генов бе категоричен,   че левицата предлага да се преустанови процесът на едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия, считано от 1 януари 2015 година.  „Същевременно трябва да  поставим няколко важни въпроса - финансовият и социалният министър да кажат колко години средно българинът ще се радва на пенсията си? Ако заетостта задържи наемния труд до тази възраст, държавата ще поеме ли риска да промени границите на т.нар. младежка безработица - от досегашните 29 годишна възраст, на поне 39 години? Кой министър ще има куража да проучи и да огласи на всеослушание каква част от младите българи, не само до 29, но и до 39 годишна възраст, имат реален трудов стаж и колко? Това са въпроси, на които трябва да се даде ясен отговор.”- заключи Манол Генов.