Декларация на ПГ на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Nov 14, 2014 Новини БСП 0 924

ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група „БСП лява България“     Уважаема госпожо Председател, Уважаеми госпожи и господа министри, Уважаеми колеги народни представители!   Отново ГЕРБ са на власт

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група „БСП лява България“

 

 

Уважаема госпожо Председател,

Уважаеми госпожи и господа министри,

Уважаеми колеги народни представители!

 

Отново ГЕРБ са на власт.

И отново сме изправени пред опасността парламентът да се превърне в помощно средство на правителството на Бойко Борисов.

Отново мисленето, че „народните представители са безделници и  лентяи“ се завръща. Началото на този процес на принизяване на  парламента е поставено с подготовката на новия парламентарен правилник.

За първи път от 25 години парламентарното мнозинство си позволява в правилата за дейността на новия парламент толкова безцеремонно да ограничава опозицията, да осигурява комфорт за себе си и за своите министри, да посяга на принципи и норми, които са в основата на съвременния парламентаризъм.

Ограничава се правото на парламентарен контрол.

Ограничава се законодателната дейност.

Практически се ограничава възможността за парламентарно наблюдение на независимите регулатори и органите на съдебната власт.

Ограничават се парламентарните дебати;

Ограничава се, дами и господа, действеният парламентаризъм и приемствеността между отделните парламенти.

Защото:

- За първи път управляващо мнозинство посяга на правото на опозицията да предлага законопроекти за включване в седмичната програма. Законодателната дейност се изразява не само в подготовката и внасянето на закони, но и в тяхното обсъждане и гласуване в пленарната зала. Затова ограничавайки възможността наши законопроекти да бъдат обсъждани в пленарната зала, вие ограничавате законодателната ни дейност.

- За първи път управляващо мнозинство си позволява да намалява времето за изказвания на народни представители. Очевидно на вас време за изказвания не ви е нужно, вие няма да излагате и да слушате аргументи, просто ще натискате копчетата, както сте го правили. Но ние сме тук, за да защитаваме с аргументи интересите на тези, които са ни изпратили в парламента.

-                     За първи път управляващо мнозинство узаконява отсъствието на народните представители от пленарна зала. Празната зала по време на парламентарен контрол е най-дразнещата гледка за българските граждани, но с новите парламентарни правила вие я узаконявате и поощрявате. Вярно е, че всички ние сме виновни за депутатското безхаберие по време на  петъчния контрол, но вместо заед­но да се преборим с това безобразие, вие го насърчавате с нови правила.

-                      За първи път управляващо мнозинство посяга на парламентарния контрол – на това основно правомощие на парламента да следи за действията на изпълнителната власт. Задължението на министрите да отговарят устно и публично пред българските граждани вие превръщате в изключение, а в правило - писмените отговори, изготвени от чиновници в кабинетите. Ще отнесем това посегателство срещу основно правомощие на парламента пред Конституционния съд, защото министрите са длъжни да отговарят от парламентарната трибуна и ние ще го осигурим за гражданите.

Браните премиерът Бойко Борисов и вашите министри получават чадър срещу депутати, задаващи неудобни въпроси. Според новите предложения в правилника народен представител, който се държи непочтително към премиера Борисов или министър, ще бъде отстраняван от три пленарни заседания и санкциониран с по няколкостотин лева.

От какво се боите, дами и господа от управляващата четворна коалиция? От какво пазите вашите току-що избрани министри? От неудобни депутатски въпроси? От аргументи? От дебати в пленарната зала? Или от това, че ще се държим като вас от ГЕРБ в предния парламента – че ще бойкотираме, че бягаме от работа, че ще рушим авторитета на институцията? Не сме го правили и няма да го правим!

Нали твърдяхте до вчера, че ви е грижа за авторитета на парламента, че ще връщате доверието в него? Така ли ще работите за авторитета на институцията – като посягате на утвърдени парламентарни правила и се опитвате да запушите устата на опозицията?

Всъщност за ГЕРБ такова поведение не е изненада, то е очаквано.

Съзиданието, помирението, консенсусът бяха замалко, докато направите правителство и се настаните във властта. Маските бързо паднаха, вие сте си същите, на нищо не сте се научили, с нищо не сте се променили.

Но вие, господа реформатори, патриоти и други присъдружни в управляващата коалиция, нали до вчера искахте прозрачност, искахте контрол? Прозрачност и контрол искаха и хората, които бяха излезли на улицата. Вашият компромис цената на властта ли е?

Огласявам тази декларация от Парламентарната група „БСП лява България“ като предупреждение към всички народни представители, които не следят изготвянето на новите парламентарни „правила“. И към всички български граждани за подготвяното посегателство срещу парламентаризма, срещу утвърдени принципи и правила на парламентарната демокрация.

Правим го, защото сме отговорна опозиция. Защото работа на опозицията в демократичната държава е да контролира управляващите – за да представляват те добре интересите на управляваните.

Задача на опозицията е и да дава алтернативи и по-добри варианти за решение, от които вие може да се възползвате.

И ние питаме – с всички тези рестрикции и ограничения, управляващи от четворната коалиция, от какво бягате? Ако бягате от контрол, значи искате безконтролна власт. Ако бягате от дебати и не искате алтернативи, значи искате да чувате само собствения си глас.

Да си опозиция е институт, чийто голям смисъл е да възпира властта от изкушенията. Иначе има една крачка – от свободата до деспотизма. Не я прекрачвайте! Всички помним как изглеждаше деспотизмът в първия мандат на Бойко Борисов. Много се надявам да помните и как свърши.

Защото когато полетят яйцата към парламента, не ме викайте – няма да изляза вместо вас.

 

 

прочетена от Мая Манолова от парламентарната трибуна

14 ноември 2014 г.