Корнелия Нинова: Със средства от „Банково управление” да се плати на вложителите с гарантирани влогове в КТБ

Nov 12, 2014 Новини БСП 0 1033

  „Ние предлагаме да се осигурят средства за гарантираните влогове на хората, вложители в КТБ, без това да доведе до свръхдефицит

 
„Ние предлагаме да се осигурят средства за гарантираните влогове на хората, вложители в КТБ, без това да доведе до свръхдефицит.” Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова пред БНР. По думите й, за да не се стигне до свръхдефицит в бюджета, за справяне с проблема могат да се използват средствата от „Банково управление”. Тя добави, че за целта могат да се използват тези малко над 4 млрд. лв. „Днес внесохме законопроект, с коийто предлагаме те да се използват за допълване на Фонда за изплащане на гарантираните вземания, вместо да се тегли нов заем за изплащането им”, заключи Нинова. 
 
Корнелия Нинова каза още, че в Закона за актуализация на бюджета се предвижда дефицит, по-висок от официално допустимия от 3%. „Колегите от ГЕРБ предлагат да прехвърлим този процент. Това обаче означава, че влизаме в процедура по свръхдефицит, специално наблюдение, вероятно понижаване на кредитния рейтинг, също отлив на инвестиции”, поясни народният представител. 
 
Изчезването на тефтера „Златанов” заличава следи и остава ненаказани виновници
 
Корнелия Нинова коментира и изчезването на тефтера „Златанов” - изчезването му опорочава делото, заличава следи и остава ненаказани виновници.  Тя изрази мнение, че в изчезването на тефтерчето има няколко странни неща. „Едно от тях е защо се намира в ръцете на вещото лице, при това извън съда, което буди съмнение и въпроси. Дали по делото има заверени копия, които да бъдат сериозно веществено доказателство, върху което да се произнесе съдът. Интересен е и въпросът защо това се случва точно сега”, попита народният представител. На въпрос дали чрез случая с тефтерчето някой се опитва да насочи вниманието към ГЕРБ, за да станат те жертва умишлено- Корнелия Нинова каза, че това е тяхна защитна реакция. „Те търсят защитна реакция, за да се предпазят от общественото мнение и недоверие. Защото всички знаем какво се съдържаше в тефтерчето- за стила на едно управление. Аз обаче не мисля, че изчезването му е случайно събитие”, категорична бе тя.