Кирил Добрев: Изчезването на тефтера „Златанов” прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф, Б.Б. и Ц.Ц.

Nov 12, 2014 Новини БСП 0 1331

“Изчезването на тефтера „Златанов” е амнистия за Филип Златанов и прави невъзможно доказването на инициалите И

“Изчезването на тефтера „Златанов” е амнистия за Филип Златанов и прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф, Б.Б и Ц.Ц”. Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия в 42-то НС за проучване на случая със скандалния тефтер Кирил Добрев. Той продължи, че от ГЕРБ е добре да мълчат по тази тема, защото в правителството им има вицепремиер, който присъства в този тефтер. „Имаме и нов евроинтеграционен вицепремиер, който искам да попитам: Уважаема госпожо Кунева, запозната сте с опустошителния европейски доклад във връзка с този тефтер, как бихте коментирали неговото изчезване и какво е вашето място в новото правителство?”, попита социалистът. Според него всичко това показва, че вълкът козината си мени, но нрава – не. „След едномесечните процедури на съгласуване, на подаване на ръка между партньорите, всъщност се оказва, че партия ГЕРБ е същата, каквато беше и преди две години”, завърши Кирил Добрев. 

Атанас Зафиров: Изумително е зам.-главният прокурор да апелира към съвестта на крадците

“Изумително е зам.-главният прокурор да призовава крадците да върнат тефтерчето, да апелира към тяхната съвест”. Това заяви депутатът от левицата Атанас Зафиров. Той определи като изумителен и факта, че специално създадената комисия в 42-то НС за тефтера на Златанов е нямала достъп до този документ и на практика е работела с ксерокопия. „В същото време някакъв експерт го разнася нагоре и надолу в чанта, която в съвсем удобно време да изчезне”, добави социалистът. Зафиров бе категоричен, че трябва да се търсят виновните и да си понесат наказанието.

Мая Манолова: Внесохме промени, с които да не се повтаря случаят „Златанов”

“Внесохме промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В предния парламент приемането на този закон беше предотвратено от ГЕРБ и той така и не успя да влезе в пленарна зала. Промените са важни и би трябвало да се подкрепят и от другите парламентарни групи, очевидно без ГЕРБ”. Това заяви пред медиите в НС депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. Тя обясни, че се предлагат ясни публични процедури за избирането на членовете на тази важна комисия, така че подобни недоразумения като нейния председател да не могат да участват в състава й. По думите й подборът ще става с изслушване и преценка на качествата на кандидатите. „Предлагаме и да бъде въведено колективното начало в нейната работа, така че да не може едно лице да дирижира и да нагласява целия процес”, категорична бе Манолова. Като друго предложение тя посочи и случайния принцип на разпределяне на преписките, така че предварително да не може да се договори един или друг изход от решаването им. Тя подчерта, че промените се внасят в момент, в който е изчезнало скандалното тефтерче на председателя на КПУКИ. По думите и моментът на изчезването му не е случаен - момент, в който поръчителите на това, кой да бъде „ударен” и кой да бъде „оправен”, се настаняват по етажите на властта и производителите на политика по Цветаносвки и по Фидософски се връщат на власт. „Инициалите от тефтерчето оживяха и вече в цели имена са във властта”, заяви депутатът от левицата. Тя подчерта, че моментът се отличава и със старта на реформата в правосъдната система. „Това дело го реформираха вече и очевидно реформата ще върви дело по дело. Честито на реформаторите”, заключи Манолова.