Янаки Стоилов: Преходът не удовлетвори очакванията на гражданите за повече справедливост

Nov 12, 2014 Новини БСП 0 1039

„Имаше много очаквания, но мнозинството от българския народ смяташе, че трябва да се премахнат недъзите на социализма, но да се запазят всички негови достижения – безплатното здравеопазване и образование, високата заетост, личната сигурност и относителното равенство

„Имаше много очаквания, но мнозинството от българския народ смяташе, че трябва да се премахнат недъзите на социализма, но да се запазят всички негови достижения – безплатното здравеопазване и образование, високата заетост, личната сигурност и относителното равенство.“Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Според него това е причината  българските граждани на два пъти да дадат подкрепа на БСП в първите години след промените и тя да бъде единствената партия в Източна Европа, която да спечели с абсолютно мнозинство първите многопартийни избори. Стоилов обясни, че има общи тенденции в промените в цяла Европа, но у нас е имало и уникални негативни прояви. „Нямаше друга държава, която организирано, чрез своите управляващи, чрез тогавашната българска десница, физически да разруши българското земеделие”, допълни народният представител. Той уточни, че производството на основни продукти е спаднало с 3-4 пъти. „България от един от водещите износители на тази продукция, се превърна във вносител на всички земеделски стоки”, поясни Стоилов. Според него подобно е положението и в индустрията, образованието, здравеопазването и социалната област. „Над 20% от българското население живее под прага на бедността. Делът на бедните се е увеличил дори след влизането на България в ЕС”, допълни той. По неговите думи около половината от българските граждани живеят в риск от бедност, а по-голямата част от работещите хора са също бедни. „Всичко това показва, че ние сме стигнали критични граници. Преходът е неуспешен и дори провален по две причини: не изведе България на по-високо ниво на социално-икономическото развитие и не удовлетвори очакванията на гражданите за повече справедливост и по-малко неравенство по между им”, обясни Стоилов.

„България трябва да се замисли за тази следпреходна политика, която да реши проблемите, които предизвикаха самият 10 ноември и да се справи с всичко това, което натрупаха изминалите повече от две десетилетия”, коментира народният представител. Той припомни, че на прага на 90-те години България е била непосредствено след най-развитите страни, а днес се е свлякла непосредствено пред развиващите се. „Призоваваме да търсим измеренията на новата, съвременната-и лява, и дясна политика, която да очертае пътя на новия български преход към 21 век. Като не забравяме, че нашата родина е България и всички ние сме български граждани”, заключи Янаки Стоилов.