Димитър Горов: БСП предлага решение за КТБ, което не увеличава дефицита

Nov 12, 2014 Новини БСП 0 741

“БСП предлага решение за дефицита на средства в Гаранционния фонд за изплащане на влоговете в Корпоративна търговска банка”

“БСП предлага решение за дефицита на средства в Гаранционния фонд за изплащане на влоговете в Корпоративна търговска банка”. Това заяви пред Българското национално радио депутатът от левицата Димитър Горов. По думите му коментарите, че партията е обявила война на Валутния борд нямат нищо общо с истината.

„Даваме едно предложение, като възможно решение на проблема с недостига на средства в Гаранционния фонд за покриване на разходите на хората, които имат депозити в КТБ – парите да не се вземат като заем, или от държавата или от самия фонд, а да бъдат взети от резерва на Управление „Банково”. Имаме информация, че към момента той е в размер на 4 млрд. лева и практически няма да бъде проблем средствата да дойдат от там”, обясни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

„Искам да отбележа, че Валутният борд не се гарантира от тези 4 млрд., а от валутните резерви, които има България. В момента те са около 28 млрд., а парите, които практически са в обръщение в държавата са около 10 млрд. Така, че по никакъв начин не можем да говорим за атака от страна на БСП към Валутния борд”, поясни социалистът.

„Според нас едно добро решение да не се увеличава дефицитът на държавата, за да не стигаме до този дефицит, който беше обявен и от страна на служебното правителство и от страна на новото, за който чухме вчера от медиите”, коментира Димитър Горов. Той добави, че другият вариант – средствата да бъдат взети от частните пенсионни фондове – е обявен само като възможност, а не като решение. БСП предлага парите да се вземат от Управление „Банково”. 

Анализ на бюджета трябва да покаже, кога са се увеличили разходите

          Димитър Горов подчерта, че БСП твърдо стои зад искането си за факторен анализ на актуализацията на бюджета, най-вече по отношение на намалените приходи.

 

„Предложението за актуализацията на бюджета на г-н Порожанов беше свързано с намаляване на приходите в размер на 500 млн. Сега виждаме, че намалението се увеличава с още около 560 млн. Откъде идват тези намалени приходи, дали изкуствено са увеличени приходите в самото планиране на бюджета или има обективни фактори за това като по-ниските цени в Евросъюза, дефлацията в България, по-малкият ръст на БВП”, коментира народният представител.

Димитър Горов отхвърли категорично твърдението, че приходите са заложени нереалистично в съставения от кабинета „Орешарски” бюджет.

„Това беше част от предизборното говорене на ГЕРБ и Реформаторския блок. Аз имам информация, че тези фактори, за които говорих, са повлияли изключително негативно върху приходната част. На фона на това обаче ми е интересно, защо се предлага увеличение на разходите. В предложения от г-н Порожанов вариант предвидените разходи бяха в рамките на 9,9 млрд., а сега изведнъж виждаме ново предложение, с 438 млрд. повече. Трябва да видим защо си говорим за намаляване на приходите, а същевременно ни предлагат увеличение на разходите и дали увеличените разходи са направени по времето на предходния кабинет или по времето на служебното правителство – имаме не малко данни, че разходите са увеличени именно в този период”, подчерта депутатът от парламентарната група на от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.