Янаки Стоилов: Нуждаем се от следпреходна политика и промяна

Nov 11, 2014 Новини БСП 0 1245

  „Нуждаем се от следпреходна политика

 

„Нуждаем се от следпреходна политика. От промяна, която да реши, както натрупаните проблеми, довели до прехода, така и дълбоките несправедливости и изоставане в самия преход. Това е голямата задача, дълг и предизвикателство пред БСП”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че на старта на промените в икономическото, социалното, демографското развитие, образование, здравеопазване- България се е намирала непосредствено след най-развитите страни в света. В резултат на прехода страната е непосредствено преди развиващите се държави. „Демокрацията, която се описва като най-голямото достижение на прехода, вече е поставена на изпитание. Българската демокрация освен изборна, в една част е напазарувана. Това са язвите на прехода, които ние не само трябва да видим, но и честно да назовем и да преодолеем“, категоричен е зам.-председателят на БСП.  

Стоилов припомни, че падането на Берлинската стена е отприщило дълбоки промени във всички сфери на обществения живот и на международните отношения. „Българският преход е част от тази дълбока промяна в цяла източна Европа“, каза той. По неговите думи 10 години след промените БВП на страната е  2-3 пъти по-малък от този, който България е произвеждала в края на 80-те години. „В социалната област от 26-то място, по данни на ООН за индекса на човешкото развитие, България се срина двойно. В момента е на 57-мо място“, допълни той.

За Янаки Стоилов българският преход трябва да се гледа като частен и по-тежък случай. „Хората го оценяват като неуспешен, защото той не отговори на двете си основни задачи – да изведе България на по-високо ниво на социално-икономическото развитие и да осигури очакваната по-голяма справедливост. Затова ние оспорваме част от оценките, които днес се дават“, коментира народният представител

„БСП има основна роля за мирния характер на прехода- за приемането на Конституцията, която определя България като демократична, правова и социална държава; да бъде социален коректив на дясната политика; да бъде партия, която отстоява парламентаризма, републиканизма и най-последователно се придържа и към съвременното разбиране за демокрация“, заключи Янаки Стоилов.

Атанас Мерджанов: Цветановщината се връща в МВР

„Ставаме свидетели отново на инициатива, свързана с  промени в сектор „Сигурност” от старна на ГЕРБ. Виждаме подобна инициатива и от страна на г-н Атанасов, който се готви да обединява двете разузнавания. Къде е въпросният консенсус, за който представителите на ГЕРБ, като опозиция в 42-то НС, настояваха”, попита зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той припомни, че не еднократно БСП е заемала позицията, че по въпросите, свързани със сектор „Сигурност”, трябва да се търси политически консенсус. Според него едно такова действие трябва да бъде предшествано от дискусия със задължително участие на експертната общност и заседание на КСНС при президента.

„Очевидно е, че Цветанов и Цветановщината се връщат в МВР. Как иначе можем да си обясним тези непременни промени за връщането ГД БОП от ДАНС в МВР, на Дирекция „Миграция” от ГД „Гранична полиция” в МВР и назначението на главния секретар на МВР. Това действие на Цветанов е раваншизъм от първа степен, нищо повече”, категоричен бе Мерджанов.

Той подчерта, че при щафетното предаване на министерското кресло от единия на другия министър, и двамата водещи и отговарящи за силовото ведомство, не знаят какво се е случило с тефтерчето „Златанов”. „Ние настойчиво питаме: Как така изчезна едно от серизните веществени доказателства по знаково дело, интересуващо българското общество и Европа”, заяви Мерджанов.