П О З И Ц И Я НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БСП

Nov 08, 2014 Новини БСП 0 1112

П О З И Ц И Я НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БСП    ЗА НОВОСФОРМИРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ   Процесът на формирането на новото управление премина през  няколко етапа на консултации с всички политически сили, представени в 43-то Народно събрания

П О З И Ц И Я

НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БСП

 

 ЗА НОВОСФОРМИРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ

 

Процесът на формирането на новото управление премина през  няколко етапа на консултации с всички политически сили, представени в 43-то Народно събрания.  Те ясно показаха позициите и целите на политическите партии и коалиции. 

 

За безпринципната четворна коалиция

 

БСП последователно, в целия процес, отстояваше аргументирано и убедително решението си да бъде опозиционна сила спрямо бъдещото управление на страната. БСП отстоя своите социални отговорности, които по същество бяха отхвърлени.

БСП не прие възможността за участие в едно доминирано от десницата правителство. Програмната декларация на формираната четирипартийна коалиция от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ не е програма за развитие на България, по-скоро документ, в който тези партии намериха индулгенция за участие във властта.

Програмната декларация е резултат от постигнатите договорки между несъвместими политики зад гърба на българските граждани, в противоречие с поетите изборни ангажименти.

 

За дясното правителство с мандата на ГЕРБ

 

Не можем да приемем формираното правителство като  израз на постигнато национално съгласие и стабилност, защото то не отразява нито дневния ред на обществото нито изхода от кризата.

Изправени сме пред управление на дясно правителство, с премиер Бойко Борисов, с откровено дясна политика, продължение на неолибералния модел. Тази политика ще се  обяснява и защитава и с леви аргументи.

Участието на АБВ с Ивайло Калфин като вице-премиер и министър на труда и социалната политика, ще търси социална легитимация на това управление.

АБВ показва, че не може да бъде социален и морален коректив. Оказва се, че единствената им цел е участие във властта на всяка цена.

Това правитлество е резултат на формираната безпринципна коалиция, която не може да осигури  перспектива за България.

Структурата и персоналният състав на правителството са доказателство за постигната договорка и не предполагат нито икономическо нито социално развитие.

 

БСП – европейска и социална алтернатива

 

БСП разбира своята политическа роля и изпитанията, пред които ще бъде изправена! 

БСП няма илюзии относно характера и същността на бъдещото управление, което ще продължи реваншизма на служебното правителство.

БСП няма съмнения относно бъдещата дясна политика във всички сфери – от политическите уволнения до конкретните  управленски решения.

БСП ще бъде конструктивна опозиция! Ние не приемаме нито популзма в политиката, нито ксенофобията в обществото, нито опитите за използване на етническата карта.

Готови сме да подкрепим  всички предложения, които отговарят на нашите ангажименти към българските граждани.

Ще се противопоставим на всяка политика, насочена срещу националните интереси и трудовите хора на България!

 

 

7 ноември 2014 г.