Атанас Мерджанов: Имаме четворна коалиция на политическия недоимък

 „Твърденията, че управляващата коалиция е двойна са митове

 „Твърденията, че управляващата коалиция е двойна са митове. Ясно е, че коалицията е четворна“, заяви в ефира на БНТ говорителят на ИБ на НС на БСП и зам.- председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той изтъкна, че тази коалиция да се е обявила за проевропейска и реформаторска, но с увеличаването на броя на министерствата е показала, че се търсят други баланси. Мерджанов коментира, че включването на АБВ и министерското място, което са получили е показателно за това, как е сглобена коалицията. „Това е една коалиция на политическия недоимък“, категоричен бе Мерджанов.

          Той обясни, че вотът на българските граждани е отредил на БСП мястото на опозиция, партията ще следва твърдо този път. „Няма да бъдем злобна и креслива опозиция. Още в нощта на изборите гарантирахме, че по важните въпроси ние ще търсим съгласие с водещата политическа сила“, поясни говорителят на БСП.

          Той коментира, че има някои съвършено неприемливи неща в програмната декларация на правителството и е чудно как те ще съжителстват. Като пример за това Мерджанов даде данъчната политика. По думите му, макар и въведен от БСП, плоският данък е бил необходим тогава и не е бил премахнат по време на управлението на левицата заради несъгласието на коалиционния партньор. На въпрос за отношенията на БСП с ДПС, Мерджанов отговори, че в последните месеци ясно са се видели разграничителните линии.

Ще си върнем доверието на гражданите със смислени опозиционни действия в НС

          За промените в БСП Мерджанов каза, че няма как само с промените в ръководството да се постигне решаваща победа на едни следващи избори. Ще се търси анализ на състоянието на местните структури на партията. „Едно от решенията на НС на БСП беше да се проведе пълен цикъл от отчетно-изборни конференции в 5 области, в които имаме най-слаби резултати“, зави той. По думите му най-важно е връщането на доверието на българските граждани и то не се постига само с организационни и политически мерки, а със смислени опозиционни действия в парламента.