Илияна Йотова: Формираното правителство е откровено дясно и ние нямаме място в него

  „Още от самото начало преценихме, че с депутатите, които имаме, не можем да дадем заявка за правене на политика, такава каквато бяхме обещали на избирателите си

  „Още от самото начало преценихме, че с депутатите, които имаме, не можем да дадем заявка за правене на политика, такава каквато бяхме обещали на избирателите си. За това е по-честно и за тях, и за нас да останем в опозиция.” Това заяви пред БНТ евродепутатът и член на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова. Тя подчерта, че БСП няма да бъде нито популитската опозиция, нито ксенофобска, а ще реагира остро на всеки опит за заиграване с етническата карта.

          Илиана Йотова определи новото правителство като откровено дясно, което се доказва и от програмната декларация.  Тя тълкува като вътрешно разделение в коалицията заявката, че с АБВ ще си говори ГЕРБ, а не РБ.  

 

Трябва да спрем с престрелките, обидите и квалификациите

 

          За промените в ръководството на БСП, Йотова каза, че може и да има обидени, но подчерта: „Веднъж завинаги трябва да спрат престрелките, обидите и квалификациите след 25 години преход. Всеки заслужава своето уважение, защото е работил честно за партията, за политиката и за българските граждани“.

          Йотова призова да се даде време и кредит на доверие на новия председател на БСП Михаил Миков, защото след като е бил избран, още преди да си влезе в кабинета, е тръгнал из страната да прави кампанията. Тя прогнозира, че БСП скоро ще повтори 1999 година, когато след тежък провал на парламентарните избори, именно на местни избори, се е върнала категорично на политическата сцена. Йотова смята, че  промените няма да са лесни и няма много време за тях.