Чавдар Георгиев: Ще ни управлява безпринципна коалиция

Nov 07, 2014 Новини БСП 0 1346

Най-точното определение за новата коалиция е „безпринципна”

Най-точното определение за новата коалиция е „безпринципна”. Това заяви народният представител от БСП Лява България в предаването „Тази сутрин” по бТВ. По думите му цялата конфигурация на бъдещото управление е доста странна – две партии имат коалиционно споразумение, други две ги подкрепят, а едната от тях е излъчила дори министър. 
 
„Не виждам с какви механизми ще се вземат важните политически решения. Много се говори за откритост и прозрачност, а всъщност никой не знае какво са се договорили”, отбеляза Георгиев. „Нашата позиция е абсолютно ясна и принципна – една лява партия няма място в дясноцентристко управление. Мен, лично, ме изненада позицията на АБВ, но това е тяхно решение”, коментира още социалистът. 
 
Министерските назначения са плод на пазарлък
 
Чавдар Георгиев сподели мнението си и за състава на новия кабинет на Бойко Борисов. По думите му изборът на лидера на СДС Божидар Лукарски за икономическия портфейл, без да има съответната квалификация, говори за пазарлъците за министерски постове, около които се е концентрирал преговорният процес между партиите. 
 
„Ако погледнете програмната декларация – тя би могла да се съгласува в рамките на половин час. Там има твърде общи изрази и пожелания. Излиза, че всичко останало е било пазарлък за разпределение на министерските места”, каза представителят на левицата. 
 
„Имаме четирикомпонентна коалиция. Самото й съставяне предполага, че моделът „Кой?” продължава и се развива, защото няма яснота на каква база са стъпили”, добави депутатът. 
 
БСП не се разбива, а се променя
 
Няма основание да се твърди, че Българската социалистическа партия се разбива, смята Чавдар Георгиев. „По-скоро се очакват промени в ръководството на партията и те вероятно ще се случат още днес”, каза социалистът. 
 
Промените ще бъдат направени по предложение на председателя на БСП Михаил Миков в кръга на Изпълнителното бюро. Те ще бъдат обсъдени и на Национален съвет, като ще бъдат взети нужните решения.