Мая Манолова: Кабинетът „Близнашки” развъртя служебната метла

Nov 06, 2014 Новини БСП 0 1163

„Мандатът на служебното правителство започна с патос,  с думите „Протестът е на власт” и обещанието да няма чистки и прояви на реваншизъм

„Мандатът на служебното правителство започна с патос,  с думите „Протестът е на власт” и обещанието да няма чистки и прояви на реваншизъм. Още от първите дни си дни обаче,  служебното управление забрави обещанията и развъртя истинска служебна метла – 17 от 18-те областни управители бяха освободени, бяха уволнени десетки висши чиновници”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. Тя обясни, че според служебното правителство уволнените са 218, според официална справка, изготвена за МС  и изтекла до медиите - 400, а според сметките направени от левицата - 2 пъти повече.  „Важният въпрос е „Кой?”. Кой стои зад тези уволнения? Кой стои зад новите назначения, основно кадри на ГЕРБ? Кой предложи областните управители на Пловдив, Монтана, Плевен и Русе, всички кадри на ГЕРБ? Кой предложи зам.-министрите на регионалното развитие, на екологията, на социалното министерство, на младежта и спорта, всички кадри на ГЕРБ? Кой предложи шефовете на: пътната агенция, Агенцията по горите, ДНСК,  БДЖ, БЕХ, аква културите, АЕЦ „Козлодуй”, на „Мини Марица – изток” , пристанище „Бургас”, летище „София”, РВД?”, попита емоционално Манолова.   По думите й трябва да се обясни на уволнените хора и техните служители, че това не е чистка. Тя подчерта и че служебното правителство трябва да бъде неутрално и надпартийно.

Задкулисието се е настанило в служебния кабинет

„Зад уволненията на правителството на Орешарски, стоим ние от партия БСП, ясно и отговорно”, категорична бе Манолова.  Тя подчерта, че БСП е  понесла своята отговорност, включително и на последните избори. Манолова попита, кой ще понесе политическата отговорност за поголовната чистка на служебното правителство. „Очевидно не ние от БСП сме дали списъка с назначенията, не са го дали и от ГЕРБ, чиито лидер се отрече от тези назначения, не са и реформаторите, те също отричат, не е протестът. Единственият отговор е, че някой задкулисно е назначавал новите ръководители и задкулисието се е настанило в служебния кабинет”, заяви Манолова.