Михаил Миков: Ще гласуваме „против” при избора на нов кабинет

Nov 04, 2014 Новини БСП 0 1489

Необходим е закон за определяне функциите на служебния кабинет           „Изпълнителното бюро обсъди идеята да предложим закон за определяне на функциите на служебния кабинет

Необходим е закон за определяне функциите на служебния кабинет

          „Изпълнителното бюро обсъди идеята да предложим закон за определяне на функциите на служебния кабинет. Първоначалният анализ показва, че действията му надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство”, заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на пресконференция в централата на партията. Той съобщи, че е препоръчано на парламентарната група да гласува „против” при избора на нов кабинет. ИБ е обсъдило и позициите, които ще отстоява утре левицата на консултациите при президента. Ръководството на БСП е разисквало информация за проведените областни съвети в БСП и са набелязани мерки за оздравяване на някои партийни организации. Миков съобщи, че се прави оценка на участието на кадрите на БСП в изборните кампании в съответните области, както и се коментира влиянието на преференциалния вот. По места е срещнала одобрение позицията БСП да бъде в опозиция в 43-тото НС

На заседанието на НС на БСП в петък Михаил Миков ще предложи промени в Изпълнителното бюро. Другите две теми за заседанието са - становище за оценка на управлението на служебния кабинет и оценка за прехода. На въпрос дали Миков ще се раздели с Катя Николова и Димитър Дъбов, той отговори, че не смята да се разделя с никой, защото всички, които работят за партията, са необходими. „Промените, които ще предложа в Националния съвет ще бъдат свързани с подобряване на ефикасността на работата. Димитър Дъбов, Катя Николова и Евгени Узунов са дали много на партията и смятам, че още могат да бъдат полезни“, категоричен е председателят на БСП.

По повод оправдателните присъди за оскверняването на паметника на ул. „Позитано” 20 Миков заяви: „Дава се твърде лош пример, има стимулиращо въздействие към такива случаи, които създават разделение в обществото. Независимо дали става въпрос за политически или религиозни знаци и символи“.

Илияна Йотова: ГЕРБ и РБ се договарят зад гърба на опозиционните партии и избирателите

          „Ние като ръководство на втората по големина политическа сила нямаме никаква представа какъв ще бъде договорът между евентуалните коалиционни партньори”, заяви евродепутатът и член на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова. По думите й в първия тур на разговорите с всички партии се е държало на диалогичност и отворени врати, но от един момент нататък вратите са се затворили много плътно. „Имаме усещането, че зад гърба на опозиционните партии и на българските избиратели в момента се извършват договорки, които нямат общо с националните приоритети”, категорична бе тя. По думите й има усещане за скрити договорки за общо управление между повече политически формации, отколкото се афишират в публичното пространство. Тя подчерта, че управлението не са само министерски постове, но и вторите и третите етажи на властта.

Илияна Йотова обясни, че е препоръчано на екипа, който ще участва в преговорите при президента, да има активна позиция. „Отказът от участие в управлението на страната не означава отказ от нашата преценка за бъдещото управление. Ние ще бъдем зорка опозиция, безжалостна в критиките си”, категорична бе Йотова.

Атанас Мерджанов: Ще бъдем безкомпромисни към бъдещото правителство

          „Последните дни сме свидетели на поредния певчески формат, този път между ГЕРБ и РБ”, заяви зам.-предсдателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на БСП Атанас Мерджанов. По думите му от това „надпяване” не става ясно какви са действителните намерения на Борисов и на водената от него партия. Според Мерджанов преговорите са започнали сравнително полезно, но с начина, по който се водят, ще приключат като политическо фиаско. „Повече от ясно е, че става въпрос за груб пазарлък между секторни политики, между конкретни имена, министри. Ние ще бъдем безкомпромисни в преценката и осъждането на една или друга постъпка на бъдещото правителсвто”, подчерта зам.-предсдателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.