Сергей Станишев: С ясна политика и последователни усилия ще постигнем тези стандарти в здравеопазването, които очакват българските граждани

Министър-председателят откри 3 нови клиники в Александровска болница    Сред основните неща, които вълнуват хората, е състоянието на българското здравеопазване и това дали при нужда могат да получат качествени медицински услуги

Министър-председателят откри 3 нови клиники в Александровска болница 

 

Сред основните неща, които вълнуват хората, е състоянието на българското здравеопазване и това дали при нужда могат да получат качествени медицински услуги. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на церемонията по откриването на три нови клиники в УМБАЛ „Александровска".  По думите му, точно затова през изминалите години приоритет на държавата е било инвестирането в здравеопазването. Близо 500 млн. лв. е инвестирала държавата за апаратура, около 40 млн.лв. от тях са дадени на Александровска болница. Това видимо променя условията за работа за медиците и качеството на лечение на пациентите, каза премиерът. Той символично преряза лентата и така откри едновременно три болнични звена - реновираните клиники по нервни болести и по психиатрия, както и новопростроената лабораторна сграда, в която са разположени централната клинична лаборатория, лабораторията по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология и лабораторията по микробиология.  

В УМБАЛ "Александровска" работят 1700 медици, от които 330  лекари. Болницата разполага с 32 звена, от които 16 клиники и 16  лаборатории. През последните 4 години през лечебното заведение са преминали повече от 130 000 пациенти годишно от цялата страна. 10 000 от пациентите са преминали през сложни и скъпоструващи оперативни интервенции.

Факт е, че на много места в страната има болнични заведения, които са в много тежко състояние, заяви министър-председателят, като допълни, че с ясна политика и последователни усилия ще може да се постигнат тези стандарти в здравеопазването, които очакват българските граждани. Той посочи, че през следващите години ще се инвестира в университетските болници (където се обучава новото поколение медици) и в областните болници, предстои също така и много внимателно да се пристъпи към реализация на структурната реформа в областта на здравеопазването.      

Премиерът съобщи още, че на 10 юни се открива оперативна програма, с която ще се използват европейски фондове в размер на 150 милиона евро. В условията на икономическа криза това е израз на солидарност на ЕС с България, коментира Сергей Станишев.

Неговата среща с ръководителите на клиниките в структурата на болницата, Съвета на директорите и оперативното ръководство на УМБАЛ „Александровска" започна с минута мълчание в памет на загиналите в местността "Бакаджика".

На брифинг пред журналисти той съобщи, че ще одобри предложението на министър Михаил Миков за освобождаване на заместник- министъра на вътрешните работи Румен Андреев във връзка с празнуване от служители на ведомството в деня за траур. Смятам, че в тази ситуация, когато цялата нация е в траур, това е много неуместно от морална гледна точка, заяви премиерът. Останалите служители, които са участвали в празненството, ще  бъдат наказани, добави той.