Валери Жаблянов: Предложението на БСП за промяна в данъчната система е стъпка към повече справедливост

Nov 02, 2014 Новини БСП 0 1064

„Предложението за промяна в данъчната система, което прави БСП, е стъпка към повече спраделивост, но това е тема, която не може да бъде обсъдена в рамките на едно дясно управление”

„Предложението за промяна в данъчната система, което прави БСП, е стъпка към повече спраделивост, но това е тема, която не може да бъде обсъдена в рамките на едно дясно управление”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов пред БНР. Той припомни, че на последния конгрес БСП е приела документ за необходимостта от радикална лява политика. „Разграничаваме етапите на развитие на световната, европейската и българската икономика и задачите, които стоят пред обществото. Огромното недоверие на хората към политическата система и големият брой негласували се дължи на социално-икономическите фактори в страната, острото усещане за отсъствие на справедливост, на задълбочаващата се бедност”, допълни депутатът.

Според него един от големите проблеми на българската икономика е, че тя не се адаптира, а се ръководи от догми. „Една от тях беше от държавна собственост да направим частна. Повече ли тръгна стопанството? Напротив, то се срина”, коментира Жаблянов. По неговите думи от десницата са „скочили” да не се дават пари за държавни индустриални проекти, когато е ставало въпрос за реиндустриализацията, но са призовавали да се отпуснат средства, за да се покрият дълговете на една олигархична група.

Жаблянов е категоричен, че парламентът няма отношение към случая с КТБ. „Събрахме се в парламента в една абсурдна ситуация. Българският парламент да реши въпроса с банка. Къде се случва това нещо в Европа?”, попита народният представител. Той поясни, че това е инициатива на десницата в България и единствено БСП е била против този подход, последователно от юли месец до сега. „Голяма е ролята на БСП да се промени позицията на десницата и на г-н Борисов лично”, допълни депутатът.

Валери Жаблянов е на мнение, че това Народно събрание е функция на обществените настроения и това е причината да се получи този „пъстър букет”. „Но тук идва изкуството на политиката  - да събереш тези разнородни интереси в една посока”, каза той. Народният представител попита и дали сме готови за това, защото политическият диалог, според него, предполага компромис.

„Опозиционността не предполага деструктивизъм. Позицията на БСП в парламента беше полезна, защото спестихме огромен разход на държавата- риск цялата българска банкова система да бъде закачена за бюджета, каквото искаха да направят част от колегите”, заключи Валери Жаблянов.