Корнелия Нинова: Ще търсим подкрепа за законопроекта за прогресивното подоходно облагане

Nov 02, 2014 Новини БСП 0 756

„Първият законопроект, който внася БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 43-то НС е за прогресивното подоходно облагане

„Първият законопроект, който внася БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 43-то НС е за прогресивното подоходно облагане. Ще разговаряме с колегите в парламента за подкрепата му.” Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ПГ на БСПЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя поясни, че левицата започва законодателната си програма с тази инициатива, защото е дала това обещание в кампанията- да има справедливост за хората с най- ниски и средни доходи. Нинова припомни, че предложението е било направено още в началото на миналия мандат, но не е било приело. „Прие се само половинчатата мярка - най-ниските доходи да бъдат освободени от данък. Ние сме последователни в тази политика”, допълни тя.
 
„Имаше гласове и в БСП, и в обществото да направим общо управление с ГЕРБ в името на България, защото има проблеми, които са надпартийни. Но аз смятам, че е добре БСП да остане в опозиция, защото държавата има нужда от силно дясно и силно ляво”.Коментира по другата актуална тема Корнелия Нинова. „Не мисля, че БСП в управление ще стане по-силна лява партия”, допълни тя. Народният представител изтъкна и друга причина – с 39 депутати не е достатъчно да си управляващ. Нинова е категорична, че е време за промяна в БСП, а това трудно се прави, когато партията е в управление. „Най-важната причина е, че сме твърде различни в програмите си с ГЕРБ. Не можахме да се сближим по време на консултациите като политики”, обясни тя. Според нея кабинет ще се сформира, но не се ангажира да определи докога той ще работи.
 
Корнелия Нинова е на мнение, че в партията има очакване за промяна – организационна, идейна и персонална. Тя уточни, че председателят на БСП е обещал това да се случи до един месец, чийто срок изтича през ноември. „Вярвам, че г-н Миков ще направи това, което е обещал пред пленума. В онзи момент беше по-важно да конституираме парламентарната група, да излъчим ръководство на групата, да минем през консултациите за правителство, да започне да работи парламентът, да внесем законодателната програма и тогава на пленум да започнем да решаваме проблемите на БСП”, обясни тя.
 
Според Нинова ГЕРБ са дали сигнал за промяна и излъчват диалогичен тон, като се изключат уволненията в парламента. Тя е категорична, че не може да бъдат уволнени 30 души, само защото са назначени последния месец. „Уволняват те, когато не си вършиш работата, а не в зависимост от това кога си назначен”, поясни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
 
По темата за КТБ Нинова е категорична: „Искаме пълна прозрачност- какво се е случвало там, кой е вземал решенията, кой носи отговорност. И да има наказани”. На въпрос дали вярва, че ще има наказани тя отсече: „Вярвам. Това не може да се потули. Цялото общество и икономика страда”.