Михаил Миков: По- справедливо е прогресивно облагане на доходите

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане. Това стана с изготвените поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Инициативата представи председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Михаил Миков. Той обясни, че се предлага скала, според която:  -доходите до размера на минималната работна заплата не се облагат; доходите от 340 до 1000 лв. се облагат с 10 на сто за горницата над 340 лв.; от 1000 до 2000 – с 66 лв. плюс 12 на сто за горницата; от 2000 до 5000 – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата и за доходи над 5000 лв. – 636 лв., плюс 20 на сто за горницата над 5000лв.

 Михаил Миков е убеден, че с тези промени ще се въведе повече справедливост при облагането на доходите на физическите лица. Той представи и другото предложение на левицата- увеличаване на необлагаемия минимум за второ дете с 8-10 %. „Това е  знак към семействата с деца, правим го заради тежката демографска ситуация в страната”, аргументира се лидерът на социалистите. Той се надява и други политици да подкрепят тези инициативи, защото е крайно необходимо провеждането на такава политика. „В цяла Европа, независимо какви правителства са на власт, усещането за необходимата справедливост в обществото се реализира чрез прогресивно облагане на доходите на физическите лица”, посочи пример  председателят на БСП. Попитан защо по-рано социалистите не са внесли тези промени, Михаил Миков отговори, че  ДПС са били против прогресивното облагане на доходи, но БСП е успяла да прокара междинен вариант, според който след изтичане на годината, се възстановява данъкът за минималната работна заплата.

За срещата на председателя на БСП  с председателя на ЕНП Жоузеф Дол по-рано през деня, Миков каза: „Коментирахме актуалната политическа обстановка след изборите, възможностите за подкрепа, включително и от страна на семейството на ЕНП, по темите- европейски средства и пълноправно членство на България в Шенген”