Янаки Стоилов: БСП има сериозни различия с ГЕРБ

Окт 18, 2014 Новини БСП 0 678

При консултациите с ГЕРБ констатирахме различия по данъчната политика, също по енергетиката и нейното балансиране, което не може да става само чрез повишаване цената на електроенергията

При консултациите с ГЕРБ констатирахме различия по данъчната политика, също по енергетиката и нейното балансиране, което не може да става само чрез повишаване цената на електроенергията. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Панорама” на БНТ. По думите му работодателите са посочили, че са изчерпани възможностите да се понесе ново увеличение на цената на тока, а синдикатите са излезли с позиция, която акцентира върху индустриализацията в държавата. В тази връзка той обясни, че споменатите позиции се припокриват с тези на БСП.

Янаки Стоилов посочи също, че в БСП не вижда готовност за промяна на сегашната политика от страна на ГЕРБ. „Защото продължава да се следва либералната инерция, например в здравеопазването, а също и в образованието, която влошава равния достъп, както и качеството на тези дейности”, обясни зам.-председателят на БСП.

Времето за решаване на казуса КТБ изтича
По казуса КТБ, Стоилов обясни, че на консултациите с ГЕРБ е било предложено да се търсят външни експерти. „Но докато това се случва, може да се стигне не само до ощетяване на хората, но и до по-тежки последствия, които да засегнат цялата система. Аз виждам днес синдикатите и работодателите по казуса КТБ също да заявяват позиции, които ние сме заявили при консултациите с ГЕРБ, а именно, нашето настояване за смяна на целия досегашен състав на УС на БНБ”, категоричен бе той. Според Янаки Стоилов като че ли мандатоносителят иска да намери повече време за решаване на проблема, но България не разполага с такова.

БСП е отслабена, но за разпад не може да се говори
На въпрос дали БСП е заплашена от разпад, Стоилов категорично подчерта, че за разпад в партията не може да се говори. „По-скоро става дума за отслабване на силата ни, като пред нас стои въпросът как да гарантираме запазване на ролята на БСП като първостепенна политическа сила”, каза още той.