От Европейската комисия проверяват усвояването на европари в Ловеч

Ловеч: Делегация от Европейската комисия, водена от вицепремиера Меглена Плугчиева бе на посещение в Ловеч

Ловеч: Делегация от Европейската комисия, водена от вицепремиера Меглена Плугчиева бе на посещение в Ловеч. Целта на визитата е да бъде направена проверка за изпълнението на проектите и усвояването на средствата по Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС.

Бяха посетени Градската пречиствателна станция за отпадъчни води, финансирана по програма ИСПА, СОУ „Св. Климент Охридски", едно от училищата, в което се изпълнява проект „Реконструкция, модернизация и оборудване на учебни заведения в Община Ловеч", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие". В делегацията на ЕК са генералният директор на Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Дирк Анер, Реналдо Мандметс, началник-отдел ГД "Регионална политика" на ЕК, Ставрула Пелекаси от ГД "Регионална политика" на ЕК.

От стартирането на структурните фондове община Ловеч има сключени договори за шест проекта за 16 млн. евро и е депозирала още пет проекта за 20 млн. лв., каза кметът Минчо Казанджиев. По предприсъединителните фондове Ловеч е реализирал три проекта по програма ФАР за 120 хил. евро и един по ИСПА за 18 млн. евро - за изграждането на пречиствателната станция.

Последният спечелен проект е "Изграждане на партньорство за сътрудничество и обмен на добри практики между Ловеч и Ерфурт". Той е по оперативна програма "Регионално развитие" и е в партньрство с побрамтимения град Ерфурт. Стойността му е над 118 хил. лв. и е свързан с развитието и визията за жилищен комплекс "Младост".