Сергей Станишев: Решението за спирането на парите е особено неприятно, когато целият ЕС е в криза

Решението е особено неприятно за България в ситуация, когато целият ЕС е във финансова и икономическа криза

Решението е особено неприятно за България в ситуация, когато целият ЕС е във финансова и икономическа криза. Такова решение струва ми се не отговаря на принципа на солидарнсотта в ЕС. Това каза премиерът и председател на БСП Сергей Станишев в кулоарите на парламента във връзка със спирането на средства за България от европейските фондове. Премиерът подчерта, че в ситуация, когато редица държави от ЕС се обръщат за директна финансова помощ и я получават, страната ни не отправя подобно искане. Поради  разумната икономическа, финансова и фискална политика, която води сегашното правителство, България разполага с резерв, гарантиращ стабилността на страната. Решението, което беше обявено завчера, е много тежко за нас, защото засяга българските граждани. В крайна сметка тези средства са за модернизация на страната, каза още Станишев.

Премиерът подчерта, че решението е на Генерална дирекция Разширяване, а не на ЕК. По думите му страната  ни е била изправена пред два варианта – „или да кажем – нека да изпием горчивата чаша докрай сега през лятото, или да мобилизираме максимално усилията да се възстанови акредитацията на тези две агенции”. Задачата изначално беше много трудна, никой не го е крил, заяви Станишев.

Според премиера смущаващи са и различните сигнали, които страната ни е получавал до този момент. Когато идваха европейски експерти, по- скоро даваха положителни знаци и високи оценки за това какво е направено за много кратък период, припомни Станишев. По думите му е имало сигнали, че се върви в правилната посока, поради което и сегашното решение е толкова разочароващо.

Ясно е, че имаше проблеми и трябваше много работа, каза още премиерът. Той припомни усилията не само на вицепремиер Плугчиева, но и много други министри и хора от администрацията, ангажирани лично с много труд да променят нещата към по- добро. Усилията, които бяха положени не са напразно, категоричен беше Станишев. По думите му направените промени в законодателни актове, персоналните промени, промяната на редица структури и начин на организация на работа е полезно за работата от тук нататък. Нищо няма да ни отклони от усилията и от пътя да повишаваме ефективността на българските структури, които имат отговорността да работят с европейски фондове, категоричен беше Станишев. По думите му поетапно ще бъдат  разширени правомощията на вицепремиер Плугчиева.

Във връзка с предложенията за промяна и в структурите, и в начина на управление на европейксите фондове, Станишев заяви, че те трябва да се прилагат поетапно, така че да не се получат сътресения и да не се блокира работата, свършена до момента. Ще се обсъдят и допълнителни организационни действия. В крайна сметка България се учи. Това е един постоянен процес, за да постигнем високите нива, които очаква ЕК, допълни премиерът. Персонална отговорност винаги всички министри, заместник-министри, администратори трябва да са готови да носят,  но дейността на всеки един от правителството се оценява по комплексната оценка, каза още Станишев.

По повод предстоящото обсъждане на проектобюджета за 2009г. на Съвет на управляващата коалиция, премиерът заяви, че би било неразумно цялостно преразглеждане на бюджета за следващата година. Смисълът на съвета е да уточним позициите на управляващите парламентарни групи, каза в заключение Станишев.