Сергей Станишев: Икономическият план на правителството е насочен към бързото и безболезнено преодоляване на кризата

Икономическият план на правителството е насочен към максимално бързото и безболезнено преодоляване на кризата

Икономическият план на правителството е насочен към максимално бързото и безболезнено преодоляване на кризата. Той включва финансова стабилност и подкрепа за реалния сектор, социална защита и социални ангажименти на държавата. Това каза министър-председателят Сергей Станишев след срещата си с корабособственици, корабостроители и представители на браншови организации в корабостроителния сектор. 

 По време на разговорите са обсъдени възможностите и механизмите за преодоляване на кризата. Премиерът се ангажира с организирането на среща с участието на Българската банка за развитие и министъра на финансите. В условията на криза създаването на банката се оказа необходимо действие, защото тя беше капитализирана с близо 500 млн. лв., които се насочват чрез търговските банки към малките и средни предприятия. Половината от ресурса вече е усвоен и това запазва хиляди работни места и дава перспектива на тези предприятия, каза още Сергей Станишев. 

 Министър-председателят присъства на церемонията по изплаване на вода на кораба "Марсиана Валета" и разгледа конструкции от най-новия проект „101" на компанията "Булярд", строен по проект на японската „Мицубиши". Корабът ще бъде вторият най-голям, построен в корабостроителницата.

 Пред гостите на събитието премиерът припомни трудните времена, през коитто е преминала компанията. Това, което се случва днес показва, че и в условия на безпрецентна икономическа и финансова криза, независимо от затрудненията, българското корабостроене продължава да работи и да се опазват работни места, каза още той.  

Няма по-важна задача днес от намирането на най-прагматични начини да се проедолее този период максимално ефективно, така че България да бъде най-малко засегната. Вярвам, че в диалог с интелигентно, гъвкаво и фокусирано управление ще можем да се справим с кризата много по-добре от други страни не само в ЕС, но и по света. Това е най-голямото предизвикателство и моя лична амбиция - заедно да намерим изход от ситуацията и корабът на България да мине успешно, без пробойни, през буйните води, в които се намира целият свят, каза в заключение Сергей Станишев.