Анелия Клисарова: Всеки български гражданин има право на равен достъп до качествено здравеопазване

Сеп 28, 2014 Новини БСП 0 828

  Организацията на системата в здравеопазването е изключително важна

 

Организацията на системата в здравеопазването е изключително важна. Като се започне  от обучението и се мине през квалификацията на всички медицински кадри, защото всеки български гражданин има право на равен достъп до качествено здравеопазване. Това заяви кандидатът за народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за Варна, проф. Анелия Клисарова, в предаването „Тази неделя” на Бтв. Тя подчерта, че това може да бъде постигнато с реформи в спешната, доболничната и болничната помощ. „ Много неща трябва да се променят в здравеопазването, но един министър и едно правителство не могат да ги осъществят. Необходими са последователност и широка политическа воля”, подчерта тя. Кандидатът за народен представител  от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обясни, че  трябва да бъде адаптиран румънският модел на спешната помощ у нас. „Има подкрепа от всички служители на спешната помощ. Становището им е, че е нужно развитие и обучение на парамедиците, на лекарските асистенти и на лекарите, или това е т.нар. триажна система”, обясни проф. Клисарова. Тя допълни, че е важно да бъдат изготвени квалификационните характеристики на парамедиците, лекарските асистенти   и на лекарите в спешната помощ, за да е ясно какви са задълженията на всеки от тях.

В предаването беше засегнат и проблемът с изтичането на младите здравни кадри от България. Кандидатът за народен представител  от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за Варна каза, че миграцията на лекарите не е само в България, но и в други европейски страни. „В тази миграция има и позитиви, които се изразяват в това, че  по този начин има обмен на опит, умения и повишаване на квалификацията”, заяви проф. Клисарова. Тя беше категорична, че отношението на българското общество към лекарското съсловие трябва да бъде променено, за да се повиши авторитетът на бългаския доктор, а оттам и доверието и уважението на хората към лекарите.     

„Аз бих работила и за здравеопазването  и за образованието, от всяка позиция – лекар, депутат, министър. Искам да работя за българското здравеопазване и образование, които според мен вървят много близо едно до друго”, каза в отговор на въпрос кандидатът за народен представител  от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за Варна, проф. Анелия Клисарова .