Сергей Станишев: Ще продължим да се утвърждаваме като силен и достоен член на ЕС

В Деня на славянската писменост и култура премиерът Сергей Станишев откри нова сграда на ОУ „Васил Левски" в с

В Деня на славянската писменост и култура премиерът Сергей Станишев откри нова сграда на ОУ „Васил Левски" в с. Рогош, Община Марица. Радвам се, че мога именно днес да бъда с вас, обърна се премиерът към децата, техните родители и преподавателите в училището и ги поздрави по случай един от най-светлите български празници. Инвестицията в новото училище, в което ще се учат близо 300 деца, възлиза на 3 млн. лв.

 Няма по-обичан празник от 24 май, защото той извира дълбоко от сърцата на всеки българин, каза премиерът в приветствието си. Гордея се, че след членството на страната ни в ЕС българският език стана официален език на съюза и това е голямо постижение за страната ни. Сигурен съм, че ще продължим да се утвърждаваме като силен и достоен член на ЕС с труда на всички ни и с постиженията си, каза министър-председателят и пожела на жителите на с. Рогош да инвестират в млади хора със силни познания, които да бъдат конкурентни и с достойнство ще следват заветите на Светите братя Кирил и Методий.

 Благодарност от кмета на Община Марица получи премиерът Станишев. Над 20 млн. лв година и половина са инвестирани по проекти за изграждане на канализационна мрежа в селища от общината. До края на мандата ще бъде завършена и канализацията на с. Рогош, допълни Запрян Данчев. На тържеството по случай откриването на новото училище присъстваха още министърът на транспорта Петър Мутафчиев, зам.-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов, областният управител Тодор Петков, кметът на Рогош Георги Георгиев, председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, поетесата Леда Милева и много граждани и гости.

 В Пловдив министър-председателят поднесе венец на паметника на Св. Св. Кирил и Медотий в двора на езиковата гимназия в града, която носи името на просветителите. Заедно с кмета Славчо Атанасов и областния управител на Пловдив премиерът Станишев се включи в празничното шествие по случай 24 май, предвождано от Пловдивския митрополит дядо Николай.

 Именно българската вяра, духовност, култура и просвета ни позволяват да преодолеем всички трудности и ни дават основание да се гордеем с тях, каза премиерът в обръщението си към пловдивчани по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Членството в ЕС дава нови възможности за всички български граждани, но и за развитие на българската идентичност. Показахме, че умеем да отстояваме интересите и идентичността си, подчерта още Сергей Станишев. Да бъдем единни и да помним общите си традиции, делото на Кирил и Методий и да вървим напред със самочувствието на народ, който е дал много на света, призова премиерът гражданите на Пловдив и ги поздрави по случай светлия празник.