Сергей Станишев: Правителството винаги е правило необходимото малките общини да усетят ползите от икономическото развитие на страната

Правителството ще продължи да прави необходимото и по-малките общини в България да усетят ползите от икономическото развитие и членството на страната в Европейския съюз

Правителството ще продължи да прави необходимото и по-малките общини в България да усетят ползите от икономическото развитие и членството на страната в Европейския съюз. Не трябва обаче да се забравя, че най-важни са хората, техните доходи и стандарт на живот и те остават приоритет на държавата, каза премиерът Сергей Станишев, който направи първа копка на проекта за изграждане на геотермална отоплителна система на Златоград. Инвестицията възлиза на 16.6 млн. лв., осигурени от републиканския бюджет. Тя е важна, оправдана и необходима в условията на икономическа криза, защото създава заетост, доходи и по-висок стандарт за хората, подчерта министър-председателят.

 Повече от 40 млн. лв. от началото на мандата е отпуснало правителството за реализацията на проекти на територията на общината. Сред тях са изграждането на пътя до гръцката граница, пречиствателната станция за отпадни води, както и проектът за изграждането на геотермалната отоплителна станция в града, която ще осигурява осем обществени сгради и социални институции.

 Тази инвестиция дава възможност Златоград да се развива по нов начин, каза още премиерът. Тя има голямо значение и за битовите нужди на гражданите и развитието на балнеолечението, така че Златоград да се превърне в един от националните центрове за балнеолечение в страната, изтъкна той.

 Инвестицията ще осигури нови работни места и ще стимулира туризма и социално-икономическото развитие на Златоград, допълни в приветствието си кметът на общината Мирослав Янев. Той изказа благодарност на правителството за финансирането на значимия проект. Събитието уважиха още областният управител д-р Петър Фиданов, зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Благословията си за проекта даде пловдивският митрополит Николай.