Михаил Миков за КТБ: Управителният съвет на БНБ и квесторите на банката не са предприели необходимите действия

Сеп 17, 2014 Новини БСП 0 2065

Поисках разсекретяването на стенограмите от разговорите  при президента, за да се спрат спекулациите по темата КТБ

Поисках разсекретяването на стенограмите от разговорите  при президента, за да се спрат спекулациите по темата КТБ. Направих го, за да стане ясно кой каква позиция е имал по въпроса за КТБ. Общественият интерес е огромен и всеки говори каквото му дойде  за банковата ваканция и стъпките, които е трябвало да се предприемат. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в студиото на „Лице в лице” по БТВ. Той бе категоричен, че обществото трябва да бъде информирано за истината, а тя по думите му е, че не са били предприети необходимите действия за спасяването на тази банка от отговорните фактори в лицето на  Управителния съвет на БНБ и квесторите на банката. „БСП имаше ясна и отговорно заявена позиция в ситуацията. Ние сме срещу банковата ваканция, за предприемане на действия, каквито повелява законът и непредоставяне на бюджетни средства за покриване на неясните все още задължения на банката”, категоричен бе Миков. По думите на председателя на БСП темата за затваряне на банки и създаване на апокалиптична картина в банковия сектор и блокиране на реалната икономика е била поддържана от ГЕРБ и ДПС.

 

Едно от първите неща, които новият парламент трябва да свърши, е приемането на закона за търговските вериги

„Участвахме в управлението и вземането на решенията по време на правителството на Пламен Орешарски. Участвахме активно и няма как да избягаме от тази си отговорност и за доброто, и за лошото”, добави още Миков. „Сега обаче власт иска ГЕРБ, ние искаме доверие и подкрепа от хората за силно ляво представителство в парламента, което да позволи тази политика на размразяване, повече справедливост към обикновения човек, която успяхме в  предишния период да започнем, да бъде продължена”, каза още председателят на БСП.  Той бе категоричен, че на социалистите им трябва голяма подкрепа, за да имат силно представителство и да могат да взимат решения, дори и ако са в опозиция. Миков бе категоричен, че гласът на българските граждани ще очертае каква политика да има страната в периода след изборите. „Едно от първите неща, които новият парламент трябва да свърши, е приемането на закона за търговските вериги, които мачкат всеки ден българските производители, респективно възможностите за производство в България се свиват и не се разкриват работни места”, заяви Михаил Миков. Той бе категоричен, че социалистите са за отиване  към прогресивно облагане, защото е по-справедливо и няма да ощети данъкоплатците.

 

Работните места, които ще създаде „Южен поток”, са изключително важни

„Работните места, които ще създаде „Южен поток”, са изключително важни, когато в България има висока безработица. Ако реализирането на проекта беше започнало, в държавната хазна щяха да влязат почти 300 млн. лв.”, каза още Миков. Той припомни, че на въпросите на комисар Йотингер е бил изпратен ясен отговор, още когато Драгомир Стойнев е бил икономически министър и там е обяснено, че не се нарушава европейското законодателство. Миков бе категоричен, че причините за отношението към „Южен поток” са чисто политически. „ „Северен поток” например е разположен на същата юридическа плоскост и на същите политически релации Европа – Русия. Към него обаче отношението е едно, а към проекта, който минава през България и захранва с газ цяла южна Европа, е съвсем друго”, заяви той. Миков обясни, че протакането на проекта го оскъпява и създава рискове пред неговото изграждане. „Самият  факт, че инвеститорите влагат свои средства в изграждането на проекта, прави очевидно това, че тези средства ще бъдат възстановени”, категоричен бе той.

 

На въпрос, дали срещата на Лютви Местан и Реджеп Ердоган е от значение за българската политика Миков бе категоричен, че щом тази среща се коментира толкова в обществото, показва, че тя има значение .”Очевидно е, че става в един момент на предизборна обстановка, в който тя ще се отрази на политическата среда и в България. Начинът, по който срещата беше обявена, създава редица основания за предположения за смисъла на тази среща и евентуалните отношения между българска партия и една съседна държава”, добави той. „Достатъчно хипотези бяха изказани по повод на изборите и засилено влияние на Турция в България. Самият акт на такова посещение, в сегашната ситуация, има елемент на провокация”, завърши Миков.