Сергей Станишев: Силата на БСП е в нашата сплотеност и убеденост, че подходът ни е по-добрият за страната

Nov 23, 2008 Новини БСП 0 1672

Силата на БСП е в нашата сплотеност и убеденост, че подходът ни е по-добрият за страната

Силата на БСП е в нашата сплотеност и убеденост, че подходът ни е по-добрият за страната. Страната ни има нужда от нас, има какво да й дадем и това е най-важният извор за вдъхновение и за сила за всеки един български социалист. С тези думи председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев се обърна към делегатите при закриването на 47-мия Конгрес на партията. По думите му един мандат не стига за свършване на амбициозните цели и задачи, които си е поставила БСП. Именно заради това на този конгрес българските социалисти дадоха заявка за доверието на българските граждани. Ще убеждаваме, че не само това, което сме направили досега, но и това, което правим днес, и за което имаме план за бъдещето, е по-доброто за хората на страната и че ще можем да  го реализираме, заяви председателят на БСП. По думите на Станишев партия е в състояние да спечелим следващите парламентарни избори. Смятам, че през последната година дадохме достатъчно ясни доказателства, аргументи и факти, че това, което БСП е обещала, го изпълнява и действително имаме всички основания да кажем, че до края на мандата ще изпълним огромна част от нашата предизборна програма, добави Станишев.

По думите на лидера на БСП 47-мият конгрес е изпълнил една изключително амбициозна и трудна програма и е отправил ясни послания към българското общество. Първото е, че БСП е партия, която е консолидирана и е в състояние да води сериозните политически битки, които й предстоят. Второто е, че БСП се обновява и развива постоянно. През тези два дни ние приехме нова Програма и нов Устав на БСП, това са много ясни знаци към българските граждани за развитието на нашата партия, категоричен беше Станишев. Фактът, че 60% от делегатите на конгреса са нови делегати също е ясен знак за обновлението на партията. На трето място председателят посочи дискусиите, насочени към актуалните проблеми на българското общество. Нямаме основание да се срамуваме от работата, която сме свършили в рамките на този мандат, и ще продължим да я вършим с още повече енергия, с провеждане на реформи и адекватни действия на ситуацията, която се променя, заяви Станишев. Премиерът припомни мерките, които е взело правителството срещу въздействията на световната финансова и икономическа криза. Заявихме капацитет да намираме динамично работещите решения, които да смекчат тези въздействия и да гарантираме за бъдещото развитие на страната - продължаване на икономическия растеж, запазване на работните места, гарантиране на социалната сигурност на хората и на повече справедливост, допълни председателят.

Особено внимание Станишев обърна на необходимостта от възраждане и засилване на българската държавност. Сега българската държава се възражда на нови, демократични, европейски основи, категоричен беше той.

Високо оценявам доверието, което получих. Надявам се да съм реализирал по-голямата част от очакванията и да не съм сбъднал по-голямата част от страховете или опасенията, когато ме избрахте за първи път, каза Станишев. Той напомни на избраните за членове на Националния съвет, че това е преди всичко отговорност. Надявам, че новите членове ще влеят действително нова енергия, нови идеи, ще ги изразяват и отстояват, ще ги обсъждаме заедно, ще вземаме общи решения и ще ги реализираме съвместно, каза Станишев. Той подчерта, че като няма да толерира вътрешните битки в партията.

Предстоят ни много трудни месеци на политическа схватка с нашите опоненти, каза още председателят на БСП и допълни - знам, че оттук нататък ми предстоят  и много изпитания като лидер на нашата партия, ще разчитам и на Националния съвет, и на делегатите на конгреса, на всички български социалисти за подкрепа в това, което трябва да правим заедно.

Имам своята визия за това какво трябва да направим ние, за да може България да бъде действително и по-добро и по-уютно място и да направим страната ни модерна, европейска държава във всички измерения на тази дума, каза в заключение Станишев.

 

 

 

Заключително слово на Сергей Станишев

произнесено при закриването на 47-я конгрес на БСП

23 ноември 2008г.

 

Уважаеми другарки и другари делегати, искам да благодаря на всички вас, особено на тази част, която издържа и разглеждането на проекта за нов Устав, и за търпението, и за активната и съдържателна дискусия, която направихме по време на нашия 47 конгрес, и разбира се, за личното доверие към мен като председател на Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Лично смятам, че нашият конгрес изпълни една изключително амбициозна и трудна програма и отправи ясни послания към българското общество.

Първо, че БСП е партия, която е консолидирана, която има вътрешно единство, сплотеност, която е в състояние да води сериозни политически битки, които ни предстоят.

Второ, че Българската социалистическа партия е партия, която се обновява и развива постоянно. През тези два дни ние приехме нова Програма на Българската социалистическа партия, нов Устав на БСП. И това са много ясни знаци към българските граждани за развитието на нашата партия, за нейното постоянно обновяване, а това е един процес, който никога не спира. Както един човек, ако е пресметнал за себе си, че е постигнал всичко и че е съвършен, започва всъщност да деградира, това важи и за една политическа сила.

Убеден съм, че за БСП това не се отнася. То пролича и по време на дискусиите.

Трето, дискусиите, които се проведоха, и изказванията, бяха насочени към много актуални, реални проблеми на българското общество. Ние казахме, че нямаме основание да се срамуваме от работата, която сме свършили в рамките на този мандат, и ще продължим да я вършим с още повече енергия, с още по-внимателни анализи и с провеждане на реформи и адекватни действия на ситуацията, която се променя. Защото, както споделих пред вас, и в политическия доклад, и светът, и Европа, и България навлизат в нов период, който е много по-труден, непредсказуем икономически и ще има своето въздействие върху България. Ясно заявихме нашите идеи за това как да не допуснем световната финансова и икономическа криза да засегне тежко българските граждани. Не, че няма да има въздействие. И заявихме капацитет – интелектуален, политически и управленски, да намираме динамично работещите решения, които да смекчат тези въздействия и да гарантираме за бъдещото развитие на страната, за българските граждани продължаване на икономическия растеж, запазване на работните места, гарантиране на социалната сигурност на хората и на повече справедливост.

И нещо, също така много важно – възраждане и засилване на българската държавност. Нещо, за което всички усещаме, че има дефицит в нашето общество, след близо 20  години преход. Сега българската държава се възражда на нови, демократични, европейски основи. Този процес не е лесен, този процес се сблъсква с много съпротива – открита и тайна. И е необходима и воля, и последователност, и упоритост в постигане на целите, за да се превърне в реалност и да се усети от всеки един българин. И това е много важна задача за БСП.

През тези  години на нашето участие в управляващата коалиция направихме много за модернизацията на нашата страна, но още веднъж искам да кажа пред вас, че този процес не е приключил. Тази битка едва е започната. И един мандат не стига за свършване на нашите амбициозни цели и задачи. Именно заради това, а не за да останем самоцелно във властта, конгресът на българските социалисти даде заявка за доверие от българските граждани и ще се борим за това доверие през следващите месеци. Ще убеждаваме, че не само това, което сме направили досега, но и това, което правим днес и за което имаме план за бъдещето, е по-доброто за хората на страната и че ще можем да  го реализираме.

Много се радвам, че и в избора на ръководните органи на партията влязоха много нови членове, много млади хора. Това е част от процеса на обновяване на нашата партия. Самият факт, че 60% от делегатите на конгреса са нови делегати, говори за много. За това, че БСП е жив организъм. Радвам се, че толкова много нови хора – 67 души от 181 членове на Националния съвет, който беше избран от конгреса, са нови членове на Националния съвет. Искам да им кажа, че членството на Националния съвет на партии като нашата не е просто синекурна длъжност, не е почетна титла, не е просто предпоставка за реализация в едно бъдещо управление или в листите за народни представители. Това е преди всичко отговорност. Лична отговорност, която трябва всеки да се научи да носи. И се надявам, че новите членове на Националния съвет ще влеят действително нова енергия, нови идеи, ще ги изразяват, ще ги отстояват, ще ги обсъждаме заедно, ще вземаме общи решения и ще ги реализираме съвместно.

През последните години сме имали немалко проблеми. Значителна част от тях сме създавали и създаваме сами – и с разноговоренето, и с вътрешните битки, и с премълчаването по време на заседания на Националния съвет или в конгресната зала, но споделянето открито или задкулисно с медиите.

Искам отново да кажа, че такъв тип поведение аз лично като председател на Националния съвет няма да толерирам. Не защото искам да огранича демокрацията в нашата партия, а защото смятам, че това не е коректно, че има време и място, където тези неща трябва да се казват открито. И към това призовах и вчера в моя Политически доклад делегатите.

Убеден съм също така, че нашата партия е в състояние действително да спечелим следващите парламентарни избори. Това не е просто мечта или самоцелна амбиция. Защото имаше време в рамките на нашето управление, когато мнозина от социалистите, от нашите симпатизанти, избиратели бяха разколебани, не бяха убедени, че водим политика, която отговаря на нашите ангажименти. Смятам, че през последната година дадохме достатъчно ясни доказателства, аргументи и факти, че това, което БСП е обещала, го изпълнява, в много трудна среда, в коалиционно управление, когато трябва да се съобразяваме и с нашите партньори, много правим, стъпка по стъпка и последователно. И действително имаме всички основания да кажем, че до края на мандата ще изпълним огромна част от нашата предизборна програма.

Предстоят ни много трудни месеци на политическа схватка с нашите опоненти, които няма да подбират никакви средства, които, както споделих, излизат извън нормалното поле на демократичната полемика. И вярвам, че и делегатите на конгреса, на висшия форум на партията, и членовете на Националния съвет, и всички симпатизанти и активисти на БСП са готови да проведем тази битка с характер, със самочувствие за свършеното и с визия за бъдещето на нашата страна.

Още веднъж искам да кажа, че високо оценявам и това доверие, което получих. Знам, че доверието трудно се печели. В много отношения, когато бях избран за първи път за лидер на нашата партия, то беше дадено в аванс, на тъмно, с надежди, но и с опасения. Надявам се да съм реализирал по-голямата част от очакванията и да не съм сбъднал по-голямата част от страховете или опасенията, свързани с моето избиране.

Знам, че оттук нататък също ми предстоят много изпитания като лидер на нашата партия и споделих с вас, делегатите на нашата партия, че имам своята визия за това какво трябва да направим ние, за да може България да бъде действително и по-добре, и по-уютно място, и да направим страната ни модерна, европейска държава във всички измерения на тази дума. Но един човек няма как да го направи. Както и досега, ще разчитам и на Националния съвет, и на делегатите на конгреса, на всички български социалисти за подкрепа в това, което трябва да правим заедно. Защото силата нашата партия е именно в нашата сплотеност и в нашата убеденост, че нашите ценности, нашите идеали, нашият подход е по-добрият за страната. Благодарение на това БСП съществува вече 117 години и въпреки надеждите на нашите опоненти, ще бъде и занапред водещ политически фактор в България. Защото страната ни има нужда от нас, има какво да й дадем. И това е най-важният извор за вдъхновение и за сила за всеки един български социалист.

Още веднъж ви благодаря.

Искам да пожелая на всички делегати успешно завръщане у дома. Да пренесете добра, позитивна, силна енергия у нашите членове и симпатизанти и да я удържим в добра кондиция до следващите европейски, до следващите парламентарни избори, за да можем да се поздравим с реализация на тези задачи и тези цели, които нашият 47-ми конгрес постави пред всички нас – от редовия социалист до председателя на Националния съвет. Благодаря ви.