Сергей Станишев: Сега трябва да заложим основите и политиките, които ще изведат България напред след кризата

Премиерът откри в Благоевград двудневния международен икономически форум „Струма"

Премиерът откри в Благоевград двудневния международен икономически форум „Струма". 400 млн. лв. ще се влеят в българския реален сектор по програмата „Джереми" на ЕС, информира министър-председателят

 Над 20 млрд. лв са преките чуждестранни инвестиции в страната ни през изминалите четири години, средният икономически растеж на страната ни за същия период е около 6 на сто, бележим постоянно повишаване на доходите и производителността на труда. Това отчете премиерът Сергей Станишев в Американския университет в Благоевград, където откри двудневния международен икономически форум „Струма". Домакин на инициативата, организирана от общината и сдружението Български енергиен форум, е кметът на града Костадин Паскалев. Сред участниците и гостите на форума е и ръководителят на Постоянното представителство на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова, представители на местната власт от България, Гърция, Македония и Сърбия, както и на текстилната, хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, туризма и строителството от Югозападния район на планиране.

 Дискусиите по икономическото развитие днес са най-важни за хората в условията на безпрецедентна икономическа криза, посочи министър-председателят Сергей Станишев. Според него, страната ни се оказа доста по-добре подготвена от много други европейски държави, със стабилна финансова система и над 4 млрд. лв. резерви. Той открои успешните данъчни реформи и значителното облекчаване на социално-осигурителната тежест за гражданите. Към момента икономиката на страната ни бележи спад от 3.5 на сто, но това е неизбежно заради трудностите, които изпитват основните търговски партньори на България от ЕС.

 На 27 май ще бъде подписано споразумението с Европейската инвестиционна банка по програмата „Джереми", която ще влее в българския реален сектор 400 млн. лв. в подкрепа на малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие. Добре се изпълнява и планът по антикризисната програма на правителството, подчерта още премиерът Станишев. Той открои и въможностите за българския бизнес по ОП ‘Конкурентоспособност". Правителството осигури и 100 млн. лв. за изграждане на индустриални зони, което е сериозен стимул за чуждестранните инвеститори. В България никога до момента не са се давали толкова много средства за научни изследвания - около 360 млн. лв., от които само за фонд „Научни изследвания" са предвидени 120 млн. лв., изтъкна Сергей Станишев.

 От началото на мандат на кабинета средствата от бюджета за общините са нараснали до близо 2 млрд. лв., а около 450 млн. лв е отпуснало правителството за инвестиции в инфраструктура и благоустрояване, което е важно условие за подобряване на бизнес средата. За 9 млн. лв. е извършен и цялостен ремонт на студентско общежитие на Югозападния университет в Благоевград, където живеят 450 студенти, допълни премиерът.

 Сега трябва да заложим основите и политиките, които ще изведат България напред след края на кризата, каза премиерът. По дуимите му, през април и май у нас се наблюдава известно съживяване и първият, по-скоро психологически, шок в някаква степен е преодолян. Особено важна задача на правителството е да се бори за всяка една инвестиция и за всяко работно място, за да може България да усети възможно по-късно тежките ефекти от кризата и възможно по-рано да излезе от нея, категоричен бе премиерът. В диалог и с добра воля моежм да го постигнем, допълни той.  

До 2013 г. България трябва да получи около 30 млрд. евро по предприсъединителните и оперативните програми на Европейския съюз. От тях до момента страната ни е получила около 16.5 на сто или близо 5 млрд. лв. Над 2 млрд. лв. е нетната печалба на страната ни от членството си в ЕС до момента, посочи още министър-председателят. Той отчете рязък напредък при договарянето и усвояването на средствата от европейските фондове. Те са основен ресурс за преодоляване на негативните ефекти от икономическата криза.и трябва да се използва всяка възможност, която е била пропусната поради трудностите, които изпитват партньорите на страната ни в условия на криза, заяви още премиерът Станишев пред участниците в икономическия форум „Струма".

 България е максимално защитена от кризата, благодарение на политиката, която водихме. Правителството разработи и единствения до момента ясен антикризисен план, каза по-късно министър-председателят на среща със студенти от Югозападния университет и граждани на Благоевград. В условия на криза трябва да бъдем солидарни като общество и заедно да преминем през трудностите, обърна се той към препълнената зала в Езиковата гимназия в града.