Дора Янкова: Банковата ваканция беше опит за преврат

Сеп 10, 2014 Новини БСП 0 1219

Борисов и ДПС по силов път и с протекцията на президента искаха да вземат властта като се обяви банкова ваканция

Борисов и ДПС по силов път и с протекцията на президента искаха да вземат властта като се обяви банкова ваканция. Предотвратихме го без много шум. Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в област Смолян Дора Янкова пред избиратели в село Солища. По думите й това е станало на среща на най-отговорните политици, организирана от президента. „Ваканцията означаваше всеки да може да изтегли минимална сума от влоговете си еднократно, да се затворят банките за неопределено време, да спре бизнесът и икономиката и да се появи спасител в лицето на Борисов. Тогава много важна се оказа позицията на левите политици и на Асоциацията на търговските банки, която беше против ваканцията“, категорична бе тя.

Бизнесът кредитираше правителството на ГЕРБ

Пред активисти и симпатизанти в Широка лъка Дора Янкова подчерта как 960 милиона лева от ДДС бяха умишлено задържани дълго време от правителството на Борисов, когато то беше на власт. „Така на практика частният бизнес кредитира държавата с близо милиард”, обясни тя.

Дора Янкова припомни, че за 4 години на власт ГЕРБ бяха замразили доходите, а също бяха замразени и социалните средства. „Това ли искате да стане отново”, попита Янкова хората в Широка лъка.

Тя припомни  и съпротивата на ГЕРБ срещу подоходното облагане, предложено от БСП. „Левицата ще продължи да се бори за приемането на този подход, за да бъде справедливо разпределена данъчната тежест между бедните и богатите. Ще предложа със законодателни усилия да бъдат върнати предишните условия за пенсиониране на военнослужещите, отнети по времето на ГЕРБ, както и да бъде въведено ранното пенсиониране, проблем особено важен за родопските села”, категорично заяви тя.

На събитието присъстваха също кандидат-депутатите от листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Мариана Методиева, Светослав Димитров и Георги Славов.