Миков и кандидат-депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ първи се отзоваха за подписване на меморандум с хора с увреждания

Сеп 09, 2014 Новини БСП 0 2066

Да обещавам цветя и рози, няма смисъл

Да обещавам цветя и рози, няма смисъл. Вие сте хора патили и кой ли не ви е обещавал какво ли не. Смятам за важен въпрос повече прозрачност при изразходване на средствата и на програмна основа. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листите на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 25-МИР София и Видин, по време на работна среща за подписване на меморандум с Национално представителни организации на и за хората с увреждания. Според него изключително важно е да се компенсира пропускът по отношение на Факултативния протокол. „Ратифицирането през 2012 г. на конвенцията само по себе си е малко като закона за обществените поръчки без правилника за прилагането. Коментирали сме и размера на средствата“, каза той.

Според него може да се преразгледа и режимът на дееспособността на хората с увреждания, свързан с техните права. „Там трябва да има много прецизен юридически и медицински поглед, за да не се стига до увреждания на интересите на тези хора, като се злоупотребява от други. Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имаме отношение към решаването на социалните права. Винаги, когато е имало възможност, сме правили няколко стъпки, както по отношение на правата, така и по отношение на финансирането“, допълни Миков. Той обясни, че многократно са водени разговори с представители на хората с увреждания.  Според него много проблеми биха могли да се изчистят, ако има по-голямо разбиране от страна на администрацията. „Ние, политиците много често се сблъскваме с обяснения на администрацията как на нея да й е удобно“, уточни той. Миков призова да бъде извадена цялата нормативна база, която урежда в различни сектори въпросите на хората с увреждания. „Много често бюрократичните спънки се оказват по-тежки и от финансовата част“, заяви председателят на БСП.

Присъстващите отбелязаха, че БСП е първата партия, която се е отзовала за разговори и подписване на меморандум.

На срещата присъстваха Корнелия Нинова, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в София - област, Петър Кичашки, кандидат за народен представител от 25-МИР София, както и представители на Съюза на инвалидите в България, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за невромускулни заболявания, Асоциацията на родителите на деца с увреден слух, Националната организация „Малки български хора“, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Националната асоциация на слепоглухите в България, Центъра за психологически изследвания, ТПК, Националната потребителска кооперация на слепите в България и много експерти.