Младежкото обединение на БСП – Перник подготви албум със снимки паметници на антифашисти и партизани в област Перник

Сеп 09, 2014 Новини БСП 0 1134

Младежкото обединение на БСП – Перник подготви албум със снимки на паметници, посетени на антифашисти и партизани в област Перник по повод 70-та годишнина от 09

Младежкото обединение на БСП – Перник подготви албум със снимки на паметници, посетени на антифашисти и партизани в област Перник по повод 70-та годишнина от 09.IX.1944 г. . През месец август младите социалисти обиколиха цялата област, за да заснемат и опишат всички паметници, мемориали и паметни плочи, свързани със социалистическото движение и антифашистката борба в Пернишко. Днес те ще представят албума си в почти три минутен клип в Youtube , който ще разпространяват чрез съмишленици в социалните мрежи. През следващите дни ще бъде поставен банер в сайта на БСП – Перник с директна връзка към албума, както и фейсбук страницата, която ще съдържа снимки и информация за паметниците и антифашистката борба на народа ни. Младите социалисти изразиха своите амбиции скоро албумът да бъде издаден и да може да се намира свободно и под формата на малка книга.  

„Територията на днешната област Перник е мястото, където антифашистката борба е най-широко застъпена и са действали три партизански отряда – Трънски, Брезнишки и Радомирски. Във всяко село и махала партизаните са имали  ятаци и помагачи, но за съжаление много от тях не дочакват края на войната”, обясниха от младежкото обединение на БСП – Перник. Младежите са категорични, че след 25 години опити антифашистката борба на българският народ да бъде омаловажена някой трябва да покаже истинската история. „9 септември не е онази трагична и черна дата, както е описвана днес. От тогава тръгва индустриализацията и модернизацията на нашето общество”, допълниха те. „Ние искаме да покажем тези паметници, защото повечето от тях тънат в забвение, а където и да отидете в Европа, дори в центъра на Берлин, ще видите антифашистки паметници, които са добре почистени и поддържани”, добавят младежите. „Цяла Европа почита своите антифашисти, независимо от партийната им принадлежност, като герои, само у нас те са низвергнати и забравени”, категорични са младите социалисти. Младежите заявиха, че народ, който забравя и отрича своята история  също е обречен на забвение, затова те ще продължават с подобен род инициативи, като вече имат идея да подготвят видео клипове със снимки и информация, свързани с историята на града от Средновековието до наши дни. Първият от тези клипове младежите ще представят за деня на град Перник - 19 октомври.

Идеята за тази инициатива е напълно подкрепена и от тримата кандидат- депутати на Младежкото обединение – Николай Добрев, Теодора Крумова и Лъчезар Лазов.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dypG0ZRJz6Q&feature=youtu.be